2024. március 29. - Auguszta

Az edzésed nélkülözhetetlen eleme: a bemelegítés

A bemelegítés kifejezetten fontos bárminemű testmozgást megelőzően, hiszen annak ellenére, hogy úgy gondolod, neked nincs szükséged ezen gyakorlatokra, szerevezted másképp érzékelheti a dolgokat.
2020. december 10. csütörtök 11:07 - HírExtra

 Annak érdekében, hogy elkerüld a kisebb-nagyobb sérüléseket, rándulásokat, húzódásokat és ficamokat, elengedhetetlen a szervezet megfelelő bemelegítése. Mindössze egy 10-15 perces gyakorlatsor végrehajtására van szükséged ahhoz, hogy megkíméld magad a fájdalomtól és a hosszan tartó lábadozástól. 

A bemelegítés szerepe

A bemelegítésre a hűvösebb hónapokban még nagyobb szükséged van, hiszen a szervezetednek több időre van szüksége ahhoz, hogy bemelegedjen, valamint ilyen környezeti viszonyok között sokkal jobban ki van téve a sérüléseknek is. Összességében elmondható, hogy ilyen időjárási viszonyok között legalább 15 perces bemelegítést szánni kell magadra, hidd el, sok rosszat elkerülhetsz általa.

A bemelegítésben sokat számíthat az a tényező is, ha éppenséggel csapattal végzed, hiszen motivációt adhat, és együtt sokkal könnyebben felkészültök az előttetek álló megmérettetésre. 

Abban az esetben, ha a bemelegítést és az edzéseket a szabadban végzed, akkor óvakodnod kell a szélsőségektől, azaz nem szükséges se túl melegen, se túl hidegen öltözködni, hiszen egyik sem tesz jót a szervezeted számára. Míg az előbbi esetben túlságosan is leizzadsz, így esélyt adva a könnyebb megfázásra, az utóbbi esetben tested nem képes felmelegedni, amellyel szintén betegséget idézhetsz elő. A meghűlés mellett ízületi és izomsérülést egyaránt okozhatsz. Így törekedj arra, hogy az arany középutat válaszd, és olyan ruhát ölts magadra, amelyben pont jól érzed magadat. Egy kis testmozgást követően már úgyis meleged lesz.

Mit kell tenned a bemelegítés során?

Hűvösebb időben is éppoly fontos a megfelelő folyadékpótlás, mint nyáron. A szénsavmentes víz vagy az izotóniás ital a legideálisabb, hiszen segítségével nem csak az elvesztett folyadékmennyiséget leszel képes pótolni, de ásványi anyagokkal is ellát. Az őszi és a téli időszak is alkalmas, sőt sokaknak még kényelmesebb futóedzések végzésére, hiszen sokkal kellemesebb a hűvös időben mozogni, mint a tűző napsütésben. 

Egyedül arra szükséges odafigyelned, hogy megfelelően védd a torkodat, és kerüld a levegő bekapkodását, hiszen az könnyen torok- vagy mandulagyulladáshoz vezethet. 

Míg másoknak ez az időszak a betegeskedésről, a megfázásról és a nátháról, valamint a házba való visszavonulásról szól, addig legyél te az, aki erősíti immunrendszerét egy kis fizikai aktivitással. Edzett testtel és szervezettel sokkal kevesebb az esélyed a betegségek és a vírusok elkerülésére vagy gyorsabb és zökkenőmentesebb leküzdésére egyaránt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását