2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Merüljünk el kicsit a whiskeykóstolás és érzékelés rejtelmeiben

Hogyan érdemes hozzáállni a whiskeykóstoláshoz annak érdekében, hogy ténylegesen képessé váljunk átadni magunkat az élménynek? Ezt a kérdést fogjuk részletesen is körbejárni a bejegyzés keretei között.
2020. december 9. szerda 10:48 - HírExtra

A whiskeykóstolás és érzékelés rejtelmeiben fogunk tehát elmerülni annak érdekében, hogy képessé váljunk új szinten megélni a felfedezés örömét.

Sokan nem tudják, de a whiskeyfajtákkal való kísérletezés hatással lehet az agyunk érzékelésére

Ezzel kapcsolatban fontos megemlítenünk az agyi ízmemória fogalmát. Gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a hagyományos értelemben vett memóriánk. Ha például sokféle irodalmat fogyasztunk, azzal tágítani tudjuk az ismereteinket, szélesebb lesz úgymond a horizontunk.

Hasonlóan pozitív hatást érhetünk el a whiskeyízek és -aromák felfedezésén keresztül is. Az agyunk ízmemóriája elkezd nyitottá válni az újabb és újabb irányok megismerésére. Ennek hatására intenzívebben élhetjük meg a kóstolásokat, egyúttal könnyebben találhatunk rá elképesztően értékes whiskeyfajtákra, stílusokra és irányokra.

Milyen praktikákat alkalmaznak a rutinos whiskeykóstolók az élmény maximalizálása végett?

Amikor whiskeykóstoláson van lehetőségünk részt venni, akkor szembesülni fogunk egy kifejezetten gyakorinak számító problémával. Ahogy ugyanis egymást követik a különféle párlatok, könnyű elveszíteni a fonalat, az érzékszerveink valósággal összezavarodnak.

Akad azonban a gyakorlott bor- és whiskeykóstolóknál egy praktikus tipp, amit igencsak érdemes ellesnünk. Egyesek ásványvízzel öblítenek két külön párlat között, hogy semlegesíteni tudják az érzékszerveiket.

Nem rossz, viszont létezik ennél egy eggyel hatékonyabb megoldás is. Nem kell hozzá más, mint egy kis sajt, illetve kenyér. Ezt kell csak majszolni egy-egy whiskey között, és máris képessé válunk hibátlanul érzékelni az újabb és újabb aromákat, kiegészítve a fenséges ízekkel.

Az orr kiemelt szerepe a whiskyérzékeléssel kapcsolatban

A whiskeyfanatikusok világában Richard Patterson neve valódi legendának számít. Az „Orr” becenévre hallgató úriembert a Lloyd of London is nagyra értékeli, ennek szellemében nem kevesebb, mint 2.6 millió dollárra biztosította a szaglószervét.

Ennél erőteljesebb bizonyíték talán nem is szükséges annak kapcsán, hogy a szaglásnak mennyire fontos szerepe van a whiskey kóstolásánál. Ne akarjuk tehát letudni magát az élményt azzal, hogy kizárólag az ízek érzékelésére összpontosítunk.

Kezdjük inkább a komplex élményt azzal, hogy finoman megpróbáljuk beszippantani a poharunk tartalmából áradó csodás aromákat. Igyekezzünk megfigyelni a hamisítatlan illatokat, a különlegességeket és az ellenállhatatlan esszenciákat.

Hogyha a whiskeykóstolás során az orrunknak is kiemelt szerepet szánunk, azzal egészen új perspektívába emelhetjük magát a felfedezés élményét.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását