2024. április 29. - Péter

Ha nem bírja egyedül, segítenek a helyettes szülők

Sok családdal megeshet, hogy váratlan és súlyos helyzet következtében a gyermekek otthoni ellátása átmenetileg nem oldható meg. Amíg rendeződik a szülők problémája, segíthetnek a helyettes szülők. Kik lehetnek ők és szolgálataikat hogyan, kik vehetik igén
2008. április 24. csütörtök 10:19 - Hírextra

A helyettes szülői gondozás 1997 óta kötelezően biztosítandó önkormányzati feladat. A helyettes szülők toborzása önkéntesek keresésével indul, hiszen senki sem kötelezhető erre a szép, ám felelősségteljes munkára, amelynek részleteiről a Fehér Kereszt Közhasznú Egyesületnél Rabi Edina szakmai vezetőt kérdeztük.

- A köztudatban úgy él: azok a szülők kérhetik, hogy gyermeküket átmenetileg helyettes szülők gondozzák, akik egészségi állapotuk, lakhatási problémájuk, anyagi gondjaik miatt hosszabb rövidebb ideig nem tudják gyermeküket ellátni. A törvény egy évet engedélyez, ez szükség esetén fél évvel meghosszabbítható. Ki lehet helyettes szülő?

- A jogszabályok szerint bárki, aki betöltötte huszonnegyedik életévét, megfelelőek a lakáskörülményei, tehát a gyerekek külön szobában kerülhetnek elhelyezésre. A háziorvos véleményezi, hogy egészségileg alkalmasak-e a feladat ellátására, valamint el kell végezniük egy tanfolyamot. A tréning ideje alatt elbeszélgetünk a jelentkezőkkel, pszichológussal is találkoznak a szülő-jelöltek. Természetesen csak kifogástalan életvitelű szülőkhöz kerülhetnek gyerekek elhelyezésre. A helyettes szülői hálózat tagja lehet fiatal, idősebb, nagycsaládos vagy egyedülálló. A tájékozódást a hamarosan megnyíló www.helyettesszulo.hu honlap segíti majd - tudtuk meg Rabi Edinától.

- Sokat beszélünk a szülőkről, kevesebbet a gyerekekről. Rendelkeznek döntési joggal, szólhatnak-e arról, hol szeretnének élni a kényszer szülte hosszabb-rövidebb idő alatt? Milyen életkorú gyerekek kerülhetnek helyettes szülőhöz?

- Már egészen kicsi kortól lehet elhelyezni gyerekeket helyettes szülőknél. Nálunk például megfordultak már három hónapos babával is. Természetesen nagyon kis gyerekek esetében nehéz az elszakadás, ezt csak alaposan indokolt esetben tanácsoljuk. Még mindig jobb, ha a gyerek családhoz kerül, mint csecsemőotthonba. Ha nem hirtelen kell elhelyezni a gyerekeket, akkor egy ismerkedő találkozót szervezünk a két családdal, a gyerek is megismerheti a helyettes szülőt és családját, beszélgetnek, játszanak, tehát nem ismeretlen környezetbe csöppen az elhelyezéskor. A szülők készítik fel gyermekeiket az elválásra, elmagyarázzák neki, hogy néhány napig, hétig, esetleg pár hónapig máshol kell lakniuk, nem a saját otthonukban. A nagyobbak véleményét meghallgatjuk, hiszen az ő együttműködésükre is szükség van, hogy ne legyenek problémák az elhelyezés tartama alatt. A helyettes szülői ellátás olyan szolgáltatás, ahol szoros kapcsolatban marad a gyerek és szülő. Ha a szülő például kórházba kerül, akkor a gyerek látogathatja, ha a szülők folyamatos műszakban dolgoznak, akkor is elviszik gyereküket egy-egy hétvégére, tehát nem szakadnak el egymástól. A gyerek bárhová is kerül - akár nagyon jó módban élő családhoz is - pontosan tudja, hová tartozik, abban az esetben is, ha otthon nem a legideálisabbak az anyagi körülmények, ha szerényebb otthonba is megy vissza. Az igazi családjukra vágynak, az ő apukájukhoz, anyukájukhoz.

A helyettes szülők honorálásáról Rabi Edina elmondta: a szülők kapnak gondozási díjat, ellátmányt, helyettesszülői-díjat. Persze ez nem folyamatos megbízatás, senkinek sem ez a megélhetési forrása, a vállalkozó szülőket sem az anyagiak motiválják elsősorban.

A helyettes szülők számát tekintve ideális, ha a befogadó családok többen vannak, mint az igénylők, ezáltal az adott gyerek szükségleteinek megfelelően lehet kiválasztani a családot, ahova kerül. De azért is keresnek folyamatosan befogadó szülőket, hogy az igénylő családok környezetéhez közel találjanak, ezáltal a gyerek nem szakad el bölcsődéjétől, óvodájától, iskolájától. Természetesen a befogadó családoknak is vannak elvárásaik, kívánságaik, ezeket is próbálják lehetőség szerint figyelembe venni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását