2021. január 20. - Fábián, Sebestyén

A diktátor harcot nyert és fenyeget

Azerbajdzsán átvette az ellenőrzést a Hegyi-Karabahhal szomszédos, eddig örmény kézen lévő Lacini járás felett - jelentette be kedden Ilham Aliyev azeri elnök, aki egyben figyelmeztetett, hogy Baku keményen fog reagálni minden, a hegyi-karabahi válság rendezéséről szóló megállapodásba való beavatkozási kísérletre.
2020. december 1. kedd 14:49 - HírExtra

"Nagy örömmel közlöm, hogy a Lacini járás felszabadult a megszállás alól" - mondta Aliyev az azeri néphez intézett beszédében, amelyet az AzTV állami televízió közvetített. Aliyev - aki diktátorként vezeti országát történelmi eseménynek nevezte ezt, és hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán egyetlen puskalövés nélkül foglalta vissza a területet.
    
A Lacini járás az utolsó, amely visszakerült a hegyi-karabahi harcok lezárásáról november 9-én, Moszkva közvetítésével kötött megállapodással összhangban. Az elmúlt hetekben az Agdami és a Kelbeceri járás került vissza Azerbajdzsánhoz. A megállapodás értelmében a szemben álló felek az általuk elfoglalt állásokban maradtak, a tűzszüneti vonal térségébe és az öt kilométer széles, Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő lacini folyosó területére orosz békefenntartókat vezényeltek.

A diktáror beszédében arra figyelmeztetett, hogy Baku keményen fog reagálni minden olyan kísérletre, amely a november 9-i megállapodásba való beavatkozást célozza. Szerinte már voltak erre próbálkozások.
    
"Mert egyeseket nagyon irritál az, hogy itt új biztonsági formátum jött létre" - mondta az államfő.
   
Aliyev javasolta, hogy folyosó jöjjön létre örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávé (azeri nyelven Nahcivan) és Azerbajdzsán nyugati része között. Aliyev szerint a közlekedési folyosó létesítéséhez csatlakozhatna Oroszország, Örményország, illetve az exklávéval határos Irán és Törökország, és így a térségben egy újfajta ötoldalú együttműködési lehetőség jönne létre. Aliyev azt mondta, hogy ezt már felvetette az orosz és az török elnöknek, és mindketten kedvezően viszonyultak hozzá.
    
Korábban egyes hírügynökségek úgy értelmezték, hogy a nahicseváni folyosó létesítése is részét képezte a november 9-i megállapodásnak, de Aliyev szavaiból azt lehet kihámozni, hogy szándék jellegű utalás van ugyan rá, de a részletek nem tisztázottak.
    
Aliyev arról is beszélt, hogy a háromoldalú megállapodás nyolcadik pontjával összhangban folytatódik a hadifoglyok és elesettek holttestének kölcsönös átadása az örmény és az azeri fél között.
    
Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket visszafoglalnia.
    
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a tűzszünetről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását