2024. március 19. - József, Bánk

Trump az oroszok ellen provokál

A Nyitott Égbolt (Open Skies) szerződésből történt kilépése után a Trump adminisztráció azt követeli NATO szövetségeseitől, hogy osszák meg vele az orosz légtérben szerzett információikat, és tiltsák meg az oroszok szerződés szerinti ellenőrző repüléseit az Egyesült Államok európai támaszpontjai felett – jelentette a Magyar Békekör tudósítója hétfőn.
2020. november 24. kedd 08:04 - HírExtra

Kiszivárgott, hogy az amerikaiak olyan megállapodásokat akarnak aláíratni NATO-partnereikkel a kulisszák mögött, amelyekkel megszegnék az Open Skies szerződést, de a szerződésszegést titokban tartanák. Megbízható források szerint a cselt maguk az USA NATO szövetségesei leplezték le, mert tiszteletben akarják tartani az európai biztonságot szolgáló egyezményt.

„Hogyha a nyugati országok hajlandóak eleget tenni az amerikai követelésnek, azaz amerikai pórázba dugni a nyakukat, nem habozunk kemény választ adni rá” – figyelmeztetett Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről folyó bécsi tárgyalásokon Oroszországot képviselő nagykövet. Hozzáfűzte: „Ha Oroszország szerződő partnerei életben akarják tartani a Nyitott Égbolt megállapodást, garantálniuk kell, hogy a légi megfigyeléseken összegyűjtött információkat nem adják át harmadik félnek (ez esetben a szerződésből kilépett USÁ-nak – a tudósítóü megjegyzése), mert azok bizalmasak”.

Az orosz fél nem éri be az ígéretekkel, hanem szerződésben vállalt garanciákat kér. Az Open Skies Konzultatív Bizottsága elé hétfőn orosz határozattervezet került, mely egyértelműen megtiltja a szerződés szerinti tevékenységek említését.

Ha az amerikaiak meggondolnák magukat, és újra a szerződés részeseivé szeretnének válni, visszatérésük az összes állam által vállalt jogok és feltételek szerint történhetne. Újbóli tagságuk egyik feltételéül azt szabnák, hogy el kellene fogadniuk a Konzultatív Bizottság minden olyan határozatát, amely az USA kilépése után született.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását