2024. március 19. - József, Bánk

Így hódítja meg a digitalizáció a fogszabályozást

A digitalizáció folyamatosan zajlik, a mesterséges intelligenciát pedig napról-napra olvasztjuk bele mindennapi életünkbe. Ezek a történések természetesen elérik a fogszabályozás terepét is, a digitális fogszabályozást pedig Dr. Anna Hajati Dental Tribune magazinban megjelent írásán keresztül mutatjuk be.
2020. november 23. hétfő 19:28 - HírExtra

A digitális fogszabályozás nem olyan régen épült be a kezelési folyamatba, amelyen keresztül létrehozhatunk egy virtuális beteget 3D-s adatokból, szimulálhatunk egy kezelési tervet, és személyre szabott készülékeket tervezhetünk és gyárthatunk. Ezt azonban kevés fogszabályozó szakorvos használja a mindennapjaiban. 

A digitális fogszabályozás magába foglal egy összetett ökoszisztémát, aminek része a 3D-s képszerzés; különböző képkészletek és formátumok regisztrálása; az érdeklődésre számot tartó anatómiai szerkezet elosztása; a konzol elhelyezésének, elzáródásának, működésének és mosolyának szimulációja; a kezelési folyamat és a higiénia online ellenőrzése; valamint a készülékek tervezése és gyártása. Azt is mondhatjuk, hogy a digitális fogszabályozás az információk felhasználásáról és továbbításáról szól.

A fogászati szakmai oldalakban az szerepel, hogy a digitális fogászat egyik legnagyobb áttörésének a láthatatlan fogszabályozó számít. Ez azt jelenti, hogy a fogszabályozás láthatatlan, műanyag sínekkel történik. Ezek a sínek könnyen eltávolíthatóak és visszahelyezhetők. “a pácienseknek fontos szempont, hogy esztétikailag nem befolyásolja a hétköznapi életét, valamint rövid idő alatt elérhető a kívánt eredmény” - mondta Dr. Kónya Ildikó, aki a módszernek a specialistája.

A big data, a machine learning, és a mesterséges intelligencia nagy hatást gyakorol a fogszabályozásra napjainkban, a jövőben ez a befolyás pedig tovább fog nőni. A folyamat azon részei, amelyek digitalizálhatóak, azok digitalizálva lesznek. Hajati szerint azonban ez nem veszélyezteti a fogszabályozó szakorvosok jövőjét, sőt, szerinte ez a szakma soha nem volt ennyire izgalmas és kihívást jelentő egyszerre. A fogszabályozás alapvető átalakuláson megy keresztül, amiben az orvosoknak úgy kell pozícionálniuk magukat, hogy azt a lehető legjobban ki tudják használni.

Mindannyiunk felelőssége, hogy meglátásainkat, ismereteinket és információinkat eljuttassuk a következő generációkhoz. Ha ezt nem tesszük meg, akkor mások, sokkal kevesebb szakértelemmel és tapasztalattal, élni fognak azzal a lehetőséggel, hogy helytelen információkat szolgáltassanak a betegeknek és a fiatal fogszabályozóknak.” - jegyezte meg Hajati.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia a fogszabályozásban is érdekes, az emberek egészségét segítő módszerekkel és eszközökkel szolgálhat, ami az orvosokkal együttműködve nagyszerű eredményeket produkálhat.

Ha fogszabályozás után érdeklődik, nézze meg a fogászat.hu oldalon található fogszabályozással foglalkozó fogászatok listájét és válassza ki az Ön számára a megfelelő helyet!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását