2024. április 19. - Emma

Megújul a békéscsabai piac

A kormány hozzájárulása révén 8,2 milliárd forintot fordíthat Békéscsaba a helyi piac fejlesztésére a Modern városok program részeként - jelentette be Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón.
2020. november 2. hétfő 11:05 - HírExtra

Kifejtette, az összeget ütemezetten, 2020-2023 között, négy részletben kapja meg a békési megyeszékhely hazai költségvetési forrásból. A beruházással "új, modernizált városrész születik Békéscsaba szívében" - fogalmazott.
    
A politikus elmondta, ekkora volumenű fejlesztés még sosem valósult meg Békéscsabán. A piacon évente 700-800 ezer ember fordul meg, egy forgalmasabb szombaton tízezer ember látogat ki; a környéken legalább ezer autó parkol.
    
A beruházással a környéken élők életminősége is javul, csökken a zsúfoltság, így a projekt  egyfajta városrehabilitációként is felfogható - mondta Herczeg Tamás.
    
Új nagybani piacot és egy háromszintes, csaknem 300 jármű elhelyezésére alkalmas parkolóházat alakítanak ki, a jelenlegi nagybani piac helyén hatezer négyzetméteres, részben fedett vásárcsarnok épül, és a környező utakat és utcákat részben felújítják - közölte a Békéscsabai Városfejlesztési NKft. ügyvezetője.
    
Sódar Anita elmondta, a város feltételes közbeszerzést folytatott le, kiválasztottak két győztes kivitelezőt, akiknek a munkaterületet tíz nappal azután kell átadni, miután a kormány aláírta a támogatói okiratot.
    
Az új nagybani piacot mintegy nettó 210 millió forintért a helyi Galéria Invest Kft. alakíthatja ki, a vásárcsarnok és a parkolóház megépítését 750 napon belül a Swietelsky Magyarország Kft.-nek kell kiviteleznie nettó 7,7 milliárd forintból.
    
Az ügyvezető hozzátette: először a parkolóház és vele párhuzamosan az új nagybani piac építése kezdődik meg. Miután az új nagybanira kiköltöznek az árusok és a szolgáltatók, elkezdődhetnek a jelenlegi területen a munkálatok.
    
Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) alpolgármester és Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) turisztikai tanácsnok úgy fogalmazott: a dél-alföldi régió legnagyobb, legattraktívabb, legtöbb kistermelőt vonzó piaca épül fel, amely Békéscsaba turisztikai vonzerejét is növeli majd.
    
Békéscsabán a régi piaci vásárcsarnok a közelmúltban újult meg 770 millió forint uniós, TOP-forrásból.
    
Orbán Viktor kormányfő 2016. április 26-i, békéscsabai látogatásakor, a Modern városok programhoz kapcsolódó szerződés aláírásakor úgy fogalmazott: "a vásárcsarnok bővítésére 5,2 milliárd forintot kért a polgármester. Az összegből arra következtetek, hogy ebből Magyarország legnagyobb vásártere lesz".
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását