2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Talán meg lesz a belga kormány

Hétpárti megállapodás született Belgiumban a kormányalakításról szerda reggel, csaknem ötszáz nappal a parlamenti választások után. Az országnak a flamand Alexander de Croo lesz a miniszterelnöke - írta a helyi sajtó.
2020. szeptember 30. szerda 12:39 - HírExtra

Az eddig kormányfőhelyettesi és pénzügyminiszerei feladatokat ellátó Alexander De Croo - a Flamand Liberálisok és Demokraták politikusa - várhatóan csütörtökön teszi le a miniszterelnöki esküt, hogy az aznap kezdődő EU-csúcson már kormányfőként vehessen részt.
    
Hét belga párt 16 hónappal a választásokat követően állapodott meg a többségi kormányalakításról, ez idáig az országot ügyvivő kormány vezette. A 44 éves Alexander De Croo a miniszterelnöki székben Sophie Wilmést váltja, akinek meghosszabbított mandátuma csütörtökön jár le.
    
Az új koalíciót a flamand és a vallon liberális, szocialista és zöld pártok, továbbá a flamand kereszténydemokraták alkotják, nem vesz részt benne a 2019 májusi választásokon legerősebb párt, a nacionalista Új Flamand Szövetség. Sajtóforrások szerint a pártelnökök intenzív tárgyalásokat folytatnak az új kormány minisztereinek és államtitkárainak kinevezéséről.
    
A De Standaard napilap azt írta, hogy az új kormány a költségvetési tervek szerint 3,3 milliárd eurót szán az új politikák bevezetésére, és további egymilliárd eurót a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk kezelésére.
    
A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy jelentős beruházásokat hajtanak végre a vasúti közlekedés, a digitalizáció és a biztonságpolitika területén, valamint megegyezésre jutnak az internetes óriáscégek digitális adójának megállapításában.

Az egyezmény értelmében a koalíció az egészségügyi költségvetést évente 2,5 százalékkal növelné és a minimum nyugdíjat 1500 euróra emelné.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását