2024. március 29. - Auguszta

Mire kell figyelni az online számlázásnál 2020-ban?

Bár az adatszolgáltatási kötelezettség már 2018. július 1 óta minden belföldi adóalanyt érintett, aki minimum 100 ezer vagy azt meghaladó áthárított áfa-tartalmú számlát állított ki, 2020 július 1.-től újabb nagy változások történtek az online számlázás terén.
2020. szeptember 24. csütörtök 08:39 - HírExtra

Két lépcsőben bővül az online adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre

Első körben az életbe lépő újítás az összes, belföldi vállalkozás számára kiállított számlát érinti és azokra a belföldi vállalkozásokra, vállalkozókra is vonatkozik, akik más belföldi adóalany számára, fordított adózás alá tartozó vagy áfamentes ügyletekről állítanak ki számlabizonylatot.

A NAV bejelentése szerint 2021. január 1-től újabb változások életbe lépésére lehet számítani; január 1-től így minden belföldi teljesítési helyű számlát kötelező lesz jelenteni még akkor is, ha a vállalkozás (vagy vállalkozó) alanyi adómentes, vagy csak kis összegről számláz. 

Ráadásul nyugtát kell kiállítani az áfamentes ügyletek egy részéről is, így pl. a magán-egészségügyi ellátásokról, a fogorvosi-, oktatási szolgáltatásokról és az ingatlanértékesítésről.

Attól függetlenül tehát, hogy cégként, szervezetként, egyéni vállalkozóként, vagy adószámmal rendelkező magánszemélyként működsz, téged is érintenek vagy érinteni fognak ezek az online adatszolgáltatásbeli változások, amelyeknek követéséhez és betartásához a legjobb számlázó programra lesz szükséged.

Amennyiben már most elveszel a papír alapú számlák halmai alatt és/vagy napról-napra harcolsz a NAV rendszerén keresztül történő manuális adatszolgáltatással, most tényleg itt az ideje váltanod!

Az olyan szoftverek, mint például a Billingo számlázó rengeteget tudnak segíteni a számlázással küszködő vállalkozásoknak.

Hogyan valósítható meg a változó rendeletek alapján a jó számlázási gyakorlat?

A jó számlázási gyakorlat egyik legfontosabb alappillére, hogy választott online számlázó programod megfeleljen a NAV előírásainak és a szoftvere vagy annak frissítése az adatszolgáltatási funkciót is tartalmazza. Még csak most keresed a számodra és céged számára egyaránt jól használható online számlázó programot? 

Szeretnéd számláidat mindig elsőre hibátlanul kiállítani? Ebben az esetben nem árt, ha jövőbeli „üzleti társad” nem csak a törvényi előírásokkal szemben állja meg a helyét, de a céged valamint az üzleti partnereid támasztotta egyedi igényeknek is képes megfelelni a gyakorlatban.

Hogyan lehetsz képes megfelelni a szigorú adatszolgáltatási követelményeknek?

Egy jó online számlázó szoftverrel. Amennyiben ugyanis már az induláskor jól választasz számlázó programot, hatalmas mennyiségű adminisztrációs terhet vehetsz le vállalkozásod válláról és rengeteg szabad kapacitásod maradhat, amelyet akár kikapcsolódásra, vagy céged gyarapítására is fordíthatsz. 

Bizton mondhatjuk, hogy a jó számlázó szoftver olyan, mint a Billingo:
 

- megfelel a hatályos jogszabályoknak,

-könnyen és biztonságosan integrálható,

- villámgyorsan, profin, átláthatóan és kockázatok nélkül lehet vele számlázni, akár hagyományos, akár e-számla kiállításáról legyen is szó,

- minden rendszeren (Linux, Microsoft, iOS, Android), bárhol, bármikor problémamentesen fut,

- egyértelmű, jól átlátható statisztikákkal kooperál a pénzügyek mindennapos online figyelemmel követéséhez,

- számtalan hasznos funkcióval (pl. közvetlen könyvelői hozzáférés, webáruház összekötés, céglogó használata a számlákon, stb.) és automatizálással még a megnövekedett számlázás mellett is időt spórol neked.

Egy jó online számlázó szoftvert használva, adatszolgáltatási kötelezettséged automatizálásával számláid a kiállításuk után azonnal bekerülnek a NAV rendszerébe, és még a hibásan, hiányosan vagy netán késedelmesen beküldött számla utáni mulasztási bírság kiszabása miatt sem kell aggódnod.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását