2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Négy év óta most csökkent először

Augusztusban az energiaárak csökkenése miatt négy éve első alkalommal az előző havinál kisebb fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált jelentése alapján.
2020. szeptember 17. csütörtök 13:03 - HírExtra

Az euróövezet 19 tagállamában augusztusban négy éve, 2016 májusa óta első alkalommal csökkentek a fogyasztói árak éves bázison: a fogyasztói árindex 0,2 százalékkal csökkent a júliusi 0,4 százalékos éves emelkedés után.
    
Egy évvel korábban, 2019 augusztusában 1,0 százalékos volt a fogyasztói árindex éves emelkedése (infláció) az euróövezetben.
    
A legnagyobb mértékben az energiaárak csökkentek augusztusban, 7,8 százalékkal éves bázison a júliusi 8,4 százalékos csökkenés után. Az energiaiparon kívül az iparcikkek ára 0,1 százalékkal csökkent, míg júliusban 1,6 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások árának emelkedési üteme augusztusban 0,7 százalékra lassult a júliusi 0,9 százalékról. Az élelmiszerek, élvezeti cikkek és alkoholos italok ára 1,7 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusi 2,0 százalék után.
    
Az energia, élelmiszer, élvezeti cikkek és alkoholos italok ára nélkül kalkulált éves fogyasztói árindex (maginfláció) a valaha regisztrált legkisebb, 0,4 százalék lett az idén augusztusban.
    
Az Európai Unió 27 tagállamában 0,4 százalékos infláció alakult ki augusztusban, alacsonyabb a júliusi 0,9 százaléknál. A tavaly augusztusi infláció 1,4 százalék volt az EU-ban.
    
Az éves fogyasztói árindex Cipruson csökkent a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal. Görögországban 2,3 százalékkal, Észtországban 1,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves bázison augusztusban.
    
A legmagasabb inflációt, 4,0 százalékosat Magyarországon regisztrálták augusztusban. Lengyelországban 3,7 százalékkal, Csehországban 3,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban.
    
A júliusihoz képest az éves áremelkedés mértéke 16 tagországban lett kisebb augusztusban, ötben nem változott és hatban emelkedett.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását