2024. május 29. - Magdolna

Enyhén nőtt a német áruexport

Júliusban havi bázison a piaci várakozásoknál kevésbé nőtt a német áruexport és -import, a külkereskedelmi mérlegtöbblet is emelkedett az előző havihoz képest, jóval elmaradt azonban az egy évvel korábbitól a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.
2020. szeptember 8. kedd 12:32 - HírExtra

Júliusban az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 4,7 százalékkal 102,3 milliárd euróra nőtt a német áruexport, az egy évvel korábbitól azonban így is 11,0 százalékkal maradt el.
    
A júliusi áruimport 83,1 milliárd euró lett, naptári és szezonális kiigazítással 1,1 százalékkal nagyobb az előző havinál, de 11,3 százalékkal kevesebb a 2019 júliusinál.
    
A piac az export 5,0 százalékos havi növekedését várta júliusra a júniusi 14,9 százalékos növekedés után, az import esetében pedig 3,3 százalékos havi növekedésre számítottak piaci elemzők a júniusi 7,0 százalékos havi bővülés után.
    
A koronavírus-válság előtti utolsó hónaphoz, februárhoz viszonyítva naptári és szezonális kiigazítással a júliusi export 12,1 százalékkal, az import 11,5 százalékkal maradt el.
    
Júliusban 19,2 milliárd eurós áruforgalmi külkereskedelmi többlete alakult ki Németországnak, kisebb az egy évvel korábbi 21,3 milliárd eurónál.
    
Szezonális és naptári kiigazítással 18,0 milliárd euró lett a júliusi áruforgalmi külkereskedelmi többlet. A piac szezonális és naptári kiigazítással 16,0 milliárd eurós áruforgalmi külkereskedelmi többletet várt júliusra a júniusi 14,5 milliárd után.
    
Az Európai Unió tagállamaiba júliusban 52,4 milliárd euró értékben exportált árucikkeket Németország és 44,4 milliárd euró értékben importált onnan. Az egy évvel korábbihoz képest a német export 9,6 százalékkal, az import 10,4 százalékkal csökkent.
    
Az euróövezeti tagállamokba a német export 10,7 százalékkal 36,8 milliárd euróra csökkent júliusban, az import pedig 13,1 százalékkal 30,1 milliárd euróra.
    
Az euróövezeten kívüli uniós tagállamokba júliusban 15,6 milliárd euró értékben exportál javakat Németország, 7,0 százalékkal az egy évvel korábbi alatt, az import pedig 4,2 százalékkal 14,3 milliárd euróra csökkent.
    
Az Európai Unión kívülre a német export 49,9 milliárd eurót, az import pedig 38,7 milliárd eurót tett ki júliusban. Az export éves bázison 12,5 százalékkal, az import 12,2 százalékkal csökkent.
    
Miközben a Kínába irányuló német export júliusban az egy évvel korábbihoz képest mindössze 0,1 százalékkal csökkent 8,7 milliárd euróra, az Egyesült Államokba irányuló kivitel 17,0 százalékkal esett vissza 9,3 milliárd euróra. Nagy-Britanniába 5,5 milliárd euró értékben exportált Németország, ez 12,6 százalékkal kevesebb a tavaly júliusinál.
    
Júliusban Kínából importált a legnagyobb összegben árucikkeket Németország, 10,3 milliárd euró értékben, ami 7,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az Egyesült Államokból a német import ezzel szemben 14,8 százalékkal 5,2 milliárd euróra csökkent. Nagy-Britanniából pedig 24,8 százalékkal importált kevesebbet Németország az idén júliusban mint egy évvel korábban, 2,4 milliárd eurónyit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását