2024. április 24. - György

Veszélyben a gyermekek látása: erős az UV

Összefogtak a látszerész szakemberek, hogy meggyőzzék a lakosságot, a napszemüveg nem egy divatkellék, hanem látásunk záloga, főleg, ha már gyerekkorban elkezdjük hordani.
2020. augusztus 5. szerda 11:14 - HírExtra

Az elmúlt évtizedben volt olyan nyár, amikor 20 napon fordult elő extrém UV-sugárzás (UV-index 8.0 felett), és bár az idei nyár eddig nem tekinthető extrémnek ebből a szempontból, azért túl vagyunk már egy karantén időszakon, amely alatt jelentősen csökkent a légszennyezettség, a tisztább levegő pedig több sugárzást engedett át. A figyelmünk tehát nem lankadhat, mert könnyen maradandó károkat szenvedhet el szervezetünk, ha nem vesszük komolyan az UV sugárzást. Persze először mindenki a bőre védelmére gondol, és keveseknek jut eszébe, hogy a látásunkat legalább annyira óvni kell ezekben az időkben, mint a bőrünket.

Erre az evidensnek tűnő, mégsem köztudott tényre kívánja felhívni a figyelmet a Magyar Látszerész Szövetség UV Extra 2020 elnevezésű nyári kampánya, amelyre az idén 50 éves szervezet egy vizsgálattal is készült – Homoki Imre alelnök egy UV sugárzást mérő berendezés segítségével hasonlította össze, hogy mekkora a terhelés zárt helyen, árnyékos területen és a napos szabadban. Az értékek megdöbbentőek: amíg bent 5 alatti értéket mért a készülék, az árnyékos utcarészen pedig 30-40 J/nm-t, addig a tűző napon 400 feletti volt a mutató. 

Ilyen eltérések mellett el lehet képzelni, miért van szüksége védelemre a szemünknek a nyári napsütésben. Megfelelő védelem nélkül néhány óra alatt nagy energiájú UV-sugárzást kell elnyelnie a szem szaruhártyájának, amely ettől könnyen megéghet. UV-szűrős napszemüveg nélkül nagy mértékben nő a szürkehályog és a kúszóhályog kialakulásának kockázata, a kor előrehaladtával gyengülhet a színlátás vagy az éjszakai látás, és az is bizonyított, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében és az időskori vaksághoz vezető sárgatest sorvadásban, valamint rákot is okozhat a szemben. Azt is fontos megjegyezni, hogy a fogamzásgátlókat, vízhajtókat, bizonyos antibiotikumokat és egyes nyugtatókat szedők fogékonyabbak az UV-sugárzás következtében kialakuló szembetegségekre.

A Szövetség meglátása szerint a szemüveg és kontaktlencse viselők nagy része nem tudja, hogy az általa használt látásjavító eszköz megvédi-e a szemét az UV káros, rövidtávú vagy akár maradandó károsodást okozó hatásaitól. A szemüveg- és kontaktlencse gyártók felkészültek a problémára, termékeik nagy része tökéletes védelmet nyújt viselője számára. De ha nem vagyunk biztosak egy napszemüveg vagy látásjavító dioptriás lencse minőségében, akkor sincs gond: forduljunk optikushoz, akik meg tudják mérni, hogy az adott lencse valóban rendelkezik-e UV-védelemmel!

Idén a gyermekek szemének védelme a nyári kampány kiemelt üzenete, hiszen a legfiatalabbak azok, akik fesztelenül futkároznak a tűző napon, kertben, vízparton, játszótéren. Nem zavarja őket az erős fény sem, pedig a veszély valós. Az ő esetükben a szülőknek kell gondoskodni arról, hogy az egyik legfontosabb érzékszervük egészségesen szolgálja őket életük végéig. „Ha eleve szemüveges a gyerek, akkor könnyebb a dolgunk, hiszen elég, ha olyan lencsét választunk a látásjavító szemüvegébe, ami UV szűrős és teljes védelmet ad. Vannak fényre sötétedő darabok és olyanok is, amelyek nem színezettek, de védenek. Egy fokkal nehezebb a helyzet, ha egyébként jól látó gyermekkel kell megszoktatnunk, hogy a napos időszakban folyamatosan viselje a napszemüveget. De ez sem lehetetlen” – állítja Homoki Imre. 

Fontos tehát, hogy ne csak a hőmérsékletet alakulása és az eső valószínűsége miatt figyeljük az időjárásjelentést, hanem az UV-értékek miatt is, és menjünk el egy szaküzletbe, hogy az UV szakértők segíthessenek megismerni az elérhető megoldásokat. 

És végül egy gyakorlati tanács egy apukától, Szabadi Zsolttól, a Magyar Látszerész Szövetség elnökétől: „Engedjük, hogy a gyerek beleszóljon a keret kiválasztásába. Sok színes, számukra is vonzó darab van ma az optikák kínálatában, és ha a gyerek maga dönthet, szívesen viseli majd a napszemüveget. Így már 3-4 éves korban, könnyen kialakítható az a jó gyakorlat, hogy ha kilépünk a napra, máris az orrunkra teszünk egy napszemüveget.”

 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását