2024. március 19. - József, Bánk

Ismered a komolyzene egészségmegőrző hatásait?

Miközben nem győzzük hangsúlyozni a komolyzene jótékony, az egészségre is kifejezetten pozitív hatásait, elszomorító hírekkel is találkozunk a témában.
2020. július 31. péntek 13:15 - HírExtra

A világban végig söprő tüntetéssorozat kapcsán, - ami az afroamerikai Georg Floyd nevéhez, és az erőszakos rendőri intézkedéshez kötődtek – hogy hogy nem, a komolyzene is előtérbe került. Nem csak a New York Times írt arról, hogy a klasszikus zenei élet mennyire rasszista, de volt olyan külföldi portál, ami egyenesen a halálát követelte.

Tény, hogy a fiatalokat nagyon nehéz rászoktatni a klasszikus zene szeretetére, élvezetére. A statisztikák is azt mutatják, hogy óriásit csökkent globálisan az elmúlt években a zenei koncerteket látogatók száma.

Ugyanakkor bízom benne, hogy megmarad azért az a szűk közönség, akik maradéktalanul rajongói továbbra is a komolyzenének, szólaljon az meg szimfonikus zenekar, kamarazenekar, komolyzenei duo által.

A komolyzene 3+1 pozitív hatása, amiről eddig nem tudtál!
 

1. Jó társaság

A legjobb, legnívósabb társaság! Képzeld el, hogy egy hosszú és stresszes nap után W. A. Mozart siet téged megnyugtatni. Elég néhány percet eltöltened játékos dallamaival, máris kiröppentél a valóságból, és a világ egyik kiemelkedő zseniével „találkozhatsz” a zene egységes nyelvezetén keresztül!

2. Fókuszáltá tesz

A multitasking világát éljük, otthon és munkahelyen egyaránt egyszerre több feladatot futtatunk és oldunk meg szinte minden percben. Nem csoda, ha egy idő után teljesen kifacsarva érezzük magunkat a folyamatos koncentrálástól és fókuszálástól.

Próbáld ki egyszer milyen érzés egy koncentráltságot igénylő feladat végzése közben Georg Handel dallamokat hallgatni. Óriási haladásra leszel képes, rövidebb idő alatt!

3. Zenehallgatás = meditáció

Püthagoras már i.e. a 6. században hárfajátékkal pihentette diákjait, ezzel segítve a gondolatok kitisztulását, oldva a stresszt.

Ma már tudjuk, hogy a meditáció nem más, mint a „nem gondolkodás művészete”, amivel akár klasszikus zene hallgatása közben is eljuthatunk. Az agynak ugyanis folyamatosan szüksége lenne a „gondolatmentes” időszakokra, még ha ez csak percekig is valósul meg. Ez egy, semmihez nem fogható állapot, ami a folyamatosan zakatoló agyú társadalomnak óriási szüksége lenne.

4. A komolyzene hatása gyerekkorban elkezdődik

Azok a gyerekek, akiket a szülők tudatosan a komoly zene „bűvkörében” nevelnek, sokkal nagyobb kreativitással indulnak az életnek. Sokkal türelmesebbek, kiegyensúlyozottabbak, nem utolsó sorban okosabbak lesznek.

A babakorban végzett kísérleteket számtalan tanulmány igazolta és igazolja. A hatást már a klasszikus zeneszerzők is ismerték, nem véletlen, hogy kifejezetten babák, kisgyerekek számára is élvezhető műveket komponáltak. Gondoljunk csak: Camille-Saint Saens: Az állatok karneválja, vagy Brahms Lullaby c. műveire.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását