2024. március 29. - Auguszta

Amit a progeszteronról tudni kell

A nők életét jelentősen befolyásoló hormon a progeszteron. Ezt szokták terheshormonnak is nevezni, hiszen lényegében ettől függ a teherbeesés és a terhesség megmaradása is. De konkrétan mi ez a hormon és milyen szerepe van a terhesség kialakulásában? Ennek jártunk most utána.
2020. május 15. péntek 12:16 - HírExtra

Mi a progeszteron és miben van szerepe?

 A progeszteron a petefészekben termelődő szteroidhormon, melyet a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állít elő. 

Lényegében a progeszteron készíti elő a szervezetet arra, hogy a megtermékenyült petesejt beágyazódhasson. Teszi mindezt úgy, hogy megvastagítja a méhnyálkahártyát a beágyazódásra és segíti a méhlepény kialakulását.

 Ha létrejön a terhesség, a progeszteron hormon ideális esetben továbbra is fennmarad, ami által egyrészt védi a méhnyálkahártyát, másrészt megakadályozza a méhizomzat összehúzódásait, így a terhesség fennállhat. 

Amennyiben viszont nem következik be a terhesség, a progeszteron hormonok szintje leesik, aminek hatására a méhnyálkahártya leválik és kilökődik. Ezt hívjuk menstruációnak.

Mikor kell vizsgálni a progeszteronszintet? 

Meddőség és menstruációs problémák esetén az első vizsgálatok közé tartozik a progeszteronszint mérése. A vizsgálat egyszerű, egy normál vérvétel során vett vérből elvégezhető. 

A vérben a hormon koncentrációja mutatható ki, melyből többek közt megállapítható a méhen kívüli terhesség, hogy volt-e tüszőrepedés (ehhez két mérésre van szükség), illetve következtetni lehet a meddőség okaira is. 

Mit jelez a túl magas és mit a túlságosan alacsony progeszteronszint? 

Túl magas progeszteronszintet okozhat többes terhesség, de ha ez nem áll fenn, akkor lehet a petefészkek vagy a mellékvesék daganatára gyanakodni. Mindenesetre nem kell rögtön megijedni, hiszen a mellékvesék másmilyen okból szintén túltermelhetik a progeszteron hormont, de mindenképp ki kell vizsgálni, hogy mi ennek az oka. 

A túl alacsony progeszteronszint jellemzően a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémákat jelzi, ugyanakkor a vetélés szintén alacsony progeszteronszinttel jár. 

Milyen érték tekinthető normálisnak? 

A progeszteronszint normál értéke attól függően határozható meg, hogy a nő a menstruációs ciklusa vagy a terhességének melyik fázisában van éppen. Bár az ÁEK meddőségi központ táblázatában meg vannak határozva az egyes szakaszokra jellemző normálértékek, ez mégsem tekinthető általánosan érvényes referenciatartománynak. 

Továbbá a laboratóriumok eltérő számértékeket használnak a leleteken, ezért mindig az azokon feltüntetett referenciatartomány tekinthető az adott helyzetre aktuálisan érvényesnek. Ezen felül a kapott eredményeket minden esetben érdemes a kórház szakorvosával megbeszélni. 

Ha szeretnél további információhoz jutni a szervezet működéséről, azon belül is a menstruációs zavarokról, keresd fel az Intima.hu-t!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását