2024. április 19. - Emma

Valóban biztonságos a purhab szigetelés?

Manapság, ha szigetelésről van szó, számtalan lehetőség közül válogathatunk. Volt már példa szivacs, perlit por, sőt üveggyapot szigetelésre is, de mindegyik közül, ha gyorsat és megbízhatót keresünk, akkor a poliuretán habban nem fogunk csalódni. Teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy nincs semmilyen egészségkárosító hatása.
2020. április 10. péntek 13:45 - HírExtra

A manapság használatos habok már környezetbarát felhasználásúak, szemben a régebbi szálas szigetelőkkel szemben, melyek poros anyagokat tartalmaztak, és korántsem voltak ennyire tartósak sem.

A purhab semmilyen gázt nem bocsát ki magából. Ezeket a gázokat, gőzöket, amiket az anyagok engedhetnek magukból, egy úgynevezett VOC tartalommal mérik. Azok a szerves anyagok, melyek tartalmaznak ilyen VOC vegyületet, a levegőbe jutva károsíthatják az ózon réteget.

Az Európai Unió nemzetközileg monitorozza ezt a VOC kibocsátást, melynek célja, hogy csökkentsék a káros anyagok használatát. Alapjába véve rengeteg háztartási cikk, melyet kidobunk, mind tartalmaz ilyen VOC szerves anyagot, de a purhabról ez nem mondható el, mivel nincs ilyen illékony anyag tartalma.

Tartalmaz-e káros anyagokat?
 

 

A minőségi purhabok többsége nem tartalmaz formaldehidet, mely a legtöbb kozmetikai cikkben viszont még előfordul úgy, mint a samponokban, körömlakklemosóban, dezodorokban. Vagyis, ha purhabbal szigeteljük a falakat és tetőt is, akkor nem kell attól tartanunk, hogy ez a káros formaldehid kipárolog a szigetelésből.

A reakció, amivel a szigetelés létrejön, vagyis a habosodás nem igényli ezt az anyagot. A legtöbb cég, amelyik ezzel a habbal foglalkozik, már az EU szabványnak megfelelő habosító szerkezetet használ.

A purhabot két folyékony halmazállapotú anyag összekeveréséből kapjuk. Az isocyanat és poliol kémiai reakciója hozza létre. Két féle szigetelést végezhetünk a purhabbal. Zárt cellás szigetelésnél tökéletesen szigetel a hab a falakban, ezeken keresztül még a páragőz, víz és hő sem jut keresztül, annyira tömény.

A nyitott cellás szigetelés kiszórással történik, és pár perccel később kiemelkedve szilárdul meg, kitöltve minden rést. Száradásnál a hab szivacs állagú lesz, mivel megtelik levegővel, de a külseje kemény, így egyfajta lélegző anyagot kapunk.

A szórási technológia

Egy úgynevezett airless rendszerű szórógéppel történik a kiszórás a felületre. A szórópisztolyból a folyékony purhab nyomással jut a falakra és a tetőrendszerbe, ahol aztán rövid időn belül habosodik és megszárad. Egy-egy rétegre 10-15 mm vastagságú hab szórható, több nem ajánlott és felesleges is.

Vízszintes és függőleges felületekre is könnyen szórható, nem csúszik le a hab sehonnan. Mivel tökéletesen eloszlik a felületeken, kitöltve minden rést és hézagot, ezért a szigetelés hőhídmentes és toldásmentes lesz.

Ez a szigetelőhab minden anyaghoz kiválóan tapad (a többi szigetelőanyagokhoz képest), így bármilyen felületen alkalmazható. Akár betonon, akár cserépen, vagy palán, téglán, fán alkalmazzuk, mindenhol tökéletesen szigetel majd. Ha régi épületet újítunk fel, még a régi szigetelést sem kell eltávolítanunk, arra is nyugodtan ráfújhatjuk a purhabot.

Csupán annyi a lényeg, hogy a felület, amin használni kívánjuk, víz, por és pókháló mentes legyen. Alapos és gyors munkát eredményez egy-egy ilyen szóró szerkezet, naponta akár 500 négyzetméternyi felületet is képesek vagyunk beborítani.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását