2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Az Európai Bizottsághoz fordul panasszal Szabó Tímea és Jávor Benedek a felhatalmazási törvény miatt, mert úgy vélik az Országgyűlés fideszes többsége által hétfőn elfogadott felhatalmazási törvény nem csupán a magyar jogállamiságon és alkotmányosságon ejtett végzetes sebet, de rendelkezései az Európai Unió jogát is több ponton sértik.
2020. április 9. csütörtök 08:22 - HírExtra


A Párbeszéd frakcióvezetője és uniós tanácsadója ezért panasszal fordulnak az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálja meg a törvényt az európai jogrend szempontjából, és annak sérelme miatt haladéktalanul kezdeményezzen kötelezettségszegési eljárást a magyar kormánynak a koronavírus-járvány ürügyén elfogadott, ám az azzal szembeni védekezés szempontjából szükségtelen és aránytalan törvényével szemben.

Szabó Tímea szerint „a néhány óra alatt hatályba lépő törvény többek között sérti a kormánypártok által korábban elfogadott Alaptörvényt, hiszen már a megalkotás előtt, a rendeletek ismerete és jóváhagyása nélkül határozatlan időre hosszabbítja meg a később megalkotott rendeletek hatályát. Ez az Alaptörvény szövegszerű tartalmával ellentétes, mert az megköveteli a megalkotott rendelet jóváhagyását. A meg nem alkotott rendeletet értelemszerűen nem lehet jóváhagyni.”

A törvény szintén sérti az Alaptörvénybe foglalt hatalommegosztás elvét, miután a parlament által alkotott minden törvénytől határidő nélkül térhet el a kormány. A rendkívüli állapotnak kell, hogy legyen egy, a törvényben meghatározott vége. A parlamentarizmus korlátlan, semmilyen időponthoz vagy objektív feltételhez nem kötött felfüggesztése nem egyeztethető össze a hatalommegosztás elvén is nyugvó jogállamisággal.

Jávor Benedek leszögezte: „Az Európai Unió alapszerződései, az Alapjogi Charta és egy sor uniós irányelv világosan definiálják azokat a minimumkritériumokat, amelyeket egy tagállamnak be kell tartania. A felhatalmazási törvény egyértelműen sérti az Európai Unióról szóló szerződés 2. pontjában foglaltakat a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok érvényesülése szempontjából.

A rémhírterjesztésre vonatkozó, rendkívül rugalmasan értelmezhető klauzula a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan sérelmét okozza. A vírus elleni védekezést ilyen mértékű hatalomkoncentráció nélkül megoldották egy sor országban, olyanokban is, ahol a járványhelyzet lényegesen súlyosabb, és olyanokban is, ahol a magyar kormánynál jóval eredményesebben léptek fel a koronavírussal szemben.”

Egy valódi válsághelyzetben mutatott ingatag kormányzati teljesítmény valódi javítása helyett a válságot a demokratikus berendezkedésnek az uniós jogot sértő leépítésére felhasználni arcpirítóan aljas lépés. Ha a magyar Országgyűlés nem is, reméljük, az Európai Bizottság meg tudja állítani Orbán Viktor antidemokratikus hatalmi törekvéseit.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását