2024. március 19. - József, Bánk

Polikarbonát végzáró kupak: fogadjunk, hogy kimaradt!

A polikarbonát lemezek ma már széles körben használatosak a lakberendezésben és az építőiparban is. Egyre többen fedezik fel a jól variálható és könnyen szerelhető lapokban rejlő lehetőségeket. Napjainkban Magyarországon is kapható a polikarbonát elemek széles választéka, így nem kell “sufnituning” megoldásokhoz és házilag barkácsolt kiegészítőkhöz folyamodni. Van viszont egy kis apróság, amiről mindenki megfeledkezik. Fogadjunk, hogy az élzárók, H-profilok, leszorítók mellett a végzáró kupak már nem került fel a bevásárló listára!
2020. március 16. hétfő 14:49 - HírExtra

Miért van szükség polikarbonát végzáró kupakra?

A polikarbonát lemezek jól ellenállnak az ütésnek és az UV-sugárzásnak. Megfelelő alátámasztás mellett nem jelent gondot, ha mondjuk a macska úgy dönt, végigsétál a terasz előtetőjén. Ha megfelelően dolgozunk, és rugalmas kitöltést és támasztást alkalmazunk, akkor a hőtágulás sem jelenthet gondot: maradnak dilatációs rések, így a szerkezetben nem keletkezik feszültség. 

A polikarbonát lemezek legnagyobb ellensége a pára. Ha a szerkezetbe víz jut, az könnyen algásodást, penészesedést okozhat. A zöldes-szürkés foltokat szinte lehetetlen megfelelően eltávolítani. Éppen ezért nem csak a polikarbonát lemezek élzárása, hanem a profilok és csavarok vízhatlan lezárása is kulcsfontosságú az elkészült munka tartósságának szempontjából. 

Mire lesz szükségünk?

A polikarbonát lemez szerelési tartozékok listájáról nem hiányozhat a leszorító profilok és takaró profilok kupakja. Ezekkel általában az alumíniumból vagy műanyagból készült szerkezeti elemek végeit tudjuk vízmentesen lezárni. A középső részeken, ahol nem használunk leszorító profilt a szereléshez, a csavarok köré kell vízhatlan lezáró kupakot tenni. Ez utóbbihoz alátét is tartozik. 

Sajnos a legtöbben ezeket az apróságokat elfelejtik megvásárolni, pedig sokszor ezeknek a párszáz forintos eszközöknek a beszerzésén múlik egy-egy szerkezet élettartama. Ha polikarbonát lemezből építkezünk, mindenképpen írjunk listát a szerelés előtt, és ellenőrizzük, hogy mindent megvásároltunk-e! A Polikarbonátfutár.hu webáruházból akár online, házhozszállítással is megrendelhetjük a szükséges dolgokat. Az internetes rendelésnél bőven van idő végiggondolni, mire lehet szükségünk a lemezeken és csavarokon kívül. 

Milyen polikarbonát lemezt válasszunk?

A légkamrás polikarbonát lemezek szinte minden olyan célra alkalmasak, amelyre egy üveg, plexi vagy világító tégla felületet használnánk. A legfontosabb, hogy kültérre olyan lemezt válasszunk, amelyiknek legalább az egyik oldala UV-álló bevonattal készült. 

Ma már léteznek opálos, víztiszta és színezett lemezek is, ahogyan a profilok gyártásánál is többféle színt alkalmaznak. Lezáró kupakból is választhatunk világosabbat és sötétebbet, a szerkezet színéhez illeszkedve. 

A megfelelően szerelt és vízmentesített polikarbonát lemez szerkezet sokáig értékes és szép marad - különösen akkor, ha az apró tartozékokra is fordítunk egy kis extra figyelmet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását