2024. április 26. - Ervin

Egyre több a tüdőrákos

Évente kilencezer új tüdőrákos beteget regisztrálnak az országban, minden esztendőben nyolcezren halnak meg ebben a betegségben - mondta Kovács Gábor, országos tüdőgyógyász szakfőorvos pénteken Balatonfüreden, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 55. nagygyűlé
2008. június 6. péntek 20:27 - Hírextra
Az utóbbi években stagnál ugyan a tüdőrákos megbetegedések száma, ám a lakosság számarányához viszonyítva Magyarország még mindig világelső. A férfi betegek aránya csökken, a nőké növekszik - tette hozzá.

Ma tüdőrákban több nő hal meg, mint mellrákban - közölte az országos szakfőorvos, rámutatva arra: az emberek mintegy harmada (34-35 százaléka) dohányzik, még elszomorítóbb, hogy a 16-20 éveseknél ez az arány 46-47 százalék.

Kovács Gábor kitért arra, hogy Magyarországon a tbc-s megbetegedések száma évről évre csökken, de tavaly például 1.700 új beteget fedeztek fel. A helyzet biztonságos - jelentette ki, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos csoportokra fokozottan figyelni kell. Ilyenek a hajléktalanok, akiknek a körében magas a tébécések aránya, s fontos a külföldről bevándorlók szűrése is.

A főorvos utalt arra is, hogy előkészítés alatt áll egy olyan jogszabály-tervezet, amely a zárttéri dohányzás teljes megtiltását rendelné el. Elmondta azt is, hogy meg kell újítani a tüdőszűrések gyakorlatát, s a jövőben nem a hagyományos lakossági szűrésekre, hanem az úgynevezett rizikócsoportokra kell koncentrálni. Lényegében a negyven évesnél idősebb dohányosokról lenne szó - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a törvény módosításáról már tárcaközi egyeztetések zajlanak.
Az országos szakfőorvos közlése szerint egyértelmű tény, hogy a tüdőszűrések száma az elmúlt 20 évben feltűnően csökkent, például tavaly már csak kétmillió ember ment el szűrésekre. Azt is tudni kell ugyanakkor, hogy már csak három területen kötelező a tüdőszűrés: Budapesten, illetve Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár megyében - tette hozzá.

Kovács Gábor hangsúlyozta: a lényegesen kevesebb szűrés okán azonban nem szűnnek meg a megyei tüdőszűrő állomások, tüdőgondozók, hanem átalakulnak úgynevezett komplex prevenciós központokká. Nem kizárt ugyanakkor, hogy bizonyos létszámbeli leépítés lesz - jegyezte meg. Véleménye szerint a profil-átalakítást 2-3 év alatt végre lehet hajtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását