2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Öt megdöbbentő tény a hadviselésről

Kétszáz év alatt a hadászat hatalmas változáson esett át, a két világháborúnak pedig számos olyan eszköz tudható be, amely emberek ezreivel végzett. Egy új dokumentumfilm a Viasat Historyn toplistába rendezte a 20. és 21. század konfliktusait, miközben olyan ritkán feltett kérdéseket válaszolt meg, mint hogy honnan kapta nevét a B-17 Flying Fortress nehézbombázó, vagy hogy minek köszönhette népszerűségét az AK-47?
2020. március 16. hétfő 10:04 - HírExtra

Nézzünk néhány meglepő háttérinformációt A hadviselés top 10-es listájából, amelyek bővebben 2020. március 16-ától hétköznaponként 22 órától lepleződnek le. Kaucsuktól a nehézbombázókig – a lajstromot a történelem legnépszerűbb, legfélelmetesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplői ihlették!

 A II. világháborúban használt B-17 Flying Fortress nevű nehézbombázó tényleg egy „repülő erőd” volt, a tetején, az alján, az orrában és a farkában egyaránt géppuskákkal ellátva. Ezek percenként 600 töltény kilövésére voltak alkalmasak! A gépeket szinte lehetetlen volt leszedni az égből: a Pokol Angyalai névre hallgató, tíz fős legénység például 25 sikeres küldetésről tért vissza B-17-esük fedélzetén.

A Sólyom végveszélyben című filmet is megihlető 1993-as mogadishui incidens során szomáliai katonák RPG-kkel felvértezve szedtek le két Fekete Sólyom típusú helikoptert a város felett. A helikopterek értéke több millió dollárra rúgott, míg az RPG-k által kilőtt rakéták piaci ára alig 30 dollár volt. Az incidenst követően az amerikai kormány alapjaiban változtatta meg hadi intervenciós stratégiáját.

Az I. világháborúban több mint 100.000 ember halt meg mustár- és egyéb gáztámadások által. Ez a szám a gázmaszkok jelentős modernizálásával a II. világháborúra nagy mértékben lecsökkent. Igen ám, de ehhez gumi kellett, amiből a természetben kevés mennyiség volt fellelhető. A szintetikus kaucsuk gyártása a háború alatt kulcsiparággá nőtte ki magát: Amerikában az évi 3.000 tonna mesterséges gumi előállítása három év alatt (1945-re) 300.000 tonnára nőtt.

A normandiai partraszállás során használt LCVP típusú (más néven Higgins) csónakból több mint 20.000 darabot gyártottak. A hajó különlegessége az volt, hogy egészen a partig tudta vinni a katonákat, hogy aztán gyorsan visszatolasson további szállítmányért. A jármű becenevét feltalálójáról, Andrew Higginsről kapta, aki eredetileg a civil lakosság szállítására, sőt a szóbeszéd szerint tulajdonképpen az alkoholtilalom idején virágzó csempészet számára tervezte a hajót.

Minden idők talán legsikeresebb fegyvere az AK-47, közismertebb nevén a Kalasnyikov, amelyből százmillió darabot gyártottak. A német tervek alapján készült szovjet gépfegyver népszerűségét annak köszönhette, hogy egyszerű felépítése és alkatrészeinek nagy mozgástere miatt bármilyen körülmények között bevethető volt – és szinte soha nem romlott el!

Forrás: Schiscom
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását