2024. március 29. - Auguszta

Fémipari központ épül

Fémipari képzőközpontot alakítanak ki Békéscsabán csaknem 2,2 milliárd forintos beruházással - közölte a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerdán a békési megyeszékhelyen.
2020. február 19. szerda 14:37 - HírExtra

    Pölöskei Gáborné a fejlesztés alapkőletételekor elmondta, hogy a szakképzés megújítása a szabályozás szintjén megtörtént. A képzés tartalmában, módszertanában és támogatási rendszerében is átalakul, ennek megfelelően komplex fejlesztésekre van szükség - tette hozzá.

    A szeptemberben induló hároméves szakképzőiskolai és az ötesztendős technikusképzés ágazati kompetenciák oktatásával indul, melyet specializáció követ. A tanműhelyekben elsajátított ismeretek pedig olyan további tudást biztosítanak a diákoknak, amellyel meg tudják állni helyüket a munkaerőpiacon - mondta a helyettes államtitkár.
    Hozzátette: a fiataloknak plusz segítséget jelent a szakképzési ösztöndíjrendszer is.

    A békéscsabai tanműhelyfejlesztés a képzési kínálat bővítését eredményezi, ezzel vonzóbbá válik a fiatalok számára, ugyanakkor biztosítja a helyi vállalkozások számára a minőségi munkaerő-utánpótlást - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.
    A helyettes államtitkár kifejtette, az új tanműhelybe kerülő korszerű berendezések lehetőséget biztosítanak a technikusi képzés és a felsőoktatás közelítésére. Az új szabályozás alapján az itt teljesített képzések akár az egyetemi kreditpontokba is beszámíthatók.

    Pölöskei Gáborné kitért arra, hogy a szakképzésben átlag 30 százalékos, teljesítményalapú, összességében 35 milliárd forintos bérfejlesztés valósul meg, amely hozzájárul a minőség emeléséhez.

    Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a központ az állam, az önkormányzat, az oktatási intézmények és a helyi vállalkozások példaértékű együttműködéseként jöhet létre. Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) emlékeztetett: tavaly szintén 2 milliárd forintos beruházással nyomdaipari képzési központ kialakítása indult el a városban, hamarosan pedig a felsőoktatásban is jelentős fejlesztés kezdődik.

    Az M44-es gyorsforgalmi út megépítésével erősödik a beruházók érdeklődése Békéscsaba iránt, elsősorban a nyomda- és gépiparban, valamint a felületkezelés területén - jegyezte meg.

    A képzőközpontban a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinet várja majd a diákokat. A tanulók elsajátíthatják az épületgépészethez, a gyártásautomatizáláshoz és a CNC-programozáshoz szükséges ismereteket. Klasszikus géppark teszi lehetővé a lemezmegmunkálás elemeinek begyakorlását, emellett a térségben egyedülálló felületkezelő műhelyt is kialakítanak.

    A központban gépi és CNC-forgácsoló, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, CNC-programozó, CADCAM-informatikus, ipari informatikai technikus, automatizálási technikus, galvanizáló és felületkezelési szakmák és a hozzájuk kapcsolódó képzések oktatása folyik majd.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását