2020. szeptember 29. - Mihály
Nehezen barátkoznak az újépítésű ingatlanok magasra kúszó áraival a vevők a budapesti, az agglomerációs és a balatoni ingatlanpiacon. Az elmúlt évet a folyamatos áremelések jellemezték, melyek miatt megtorpant a vételi kedv.
2020. február 11. kedd 14:24 - HírExtra

 

A leggyakrabban a magas árakat említik az újépítésű ingatlanok kapcsán az ingatlanközvetítők. Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy a Balatonnál az újépítésű ingatlanok árai tavaly elértek egy lélektani határt, ez pedig megtorpanáshoz vezetett.

 Az okokra kitérve elmondta, hogy a kivitelezési költségek folyamatos emelkedése miatt tavasszal ismét árat emeltek a beruházók, hiszen hozzá kellett igazítani az értékesítési árakat a növekvő kiadásaikhoz, miközben természetesen némi profitra is szerettek volna szert tenni. Nem is csekély mértékű volt ez az emelkedés: az azt megelőző év nyarának árszintjeihez képest akár a 20-30 százalékot is elérte. Az így kialakult árak viszont már sokkolóan hatottak a vevőkre. Ez pedig tagadhatatlanul visszafogta az érdeklődést. 

Egy másik oka is van azonban a lassulásnak, mégpedig az, hogy elkezdtek kifogyni a készletek, vagyis a beruházásoknál már csak a maradékból válogathattak az érdeklődők, olyan lakásokból, melyek nem a legideálisabb adottságokkal rendelkeztek. Ráadásul ezek a “kompromisszumos” lakások kerültek jóval többe.

 Az újépítésű, Balatonra néző apartmanok esetében az átlagos négyzetméterár például 800 ezer, 1 millió forint volt, de egy közvetlen vízparti, felsőkategóriás, panorámás penthouse esetén meg kellett barátkozniuk a vevőknek az 1,1-1,2 millió forintos árral is. Sőt akadnak ennél is drágább ajánlatok: olykor 1,5 millió forintos négyzetméterárig is felmennek a beruházók. Persze ilyen esetben nem igazán lehet azt állítani, hogy kapkodnak értük a vevők - jegyezte meg az ingatlanközvetítő. 

Hasonló a helyzet Budapest felé közelítve, a Velencei-tónál is. Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Fejér megyei irodája vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy sok újépítésű ingatlannal bővült az elmúlt években a piac, de tavaly már a telítődés jelei voltak érzékelhetők. Elsősorban társasházi építések jellemezték korábban a Velencei-tó környékét, ezeknél a négyzetméterárak 500-600 ezer forint környékén alakultak, és ezek az ingatlanok jelentik jelenleg a kínálat tetejét, ugyanakkor a legnagyobb kereslet az ennél olcsóbban: 15-20 millió forintos áron kínált használt nyaralókra mutatkozik.

 Az előbb elmondottakat erősítette meg Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője is, aki úgy látja, hogy kevesen érdeklődnek már az újépítésű ingatlanok iránt is. Azok, akik mégis körülnéznek az újépítésű ikerházak piacán, 20-25 millió forintért akarnak vásárolni, miközben a kínálati árak 40-45 millió forintnál járnak. A szakértő szerint emiatt az újépítésűek árain változtatniuk kellene a vállalkozóknak, mert a jelenlegi kínálati árakon nem lesz rájuk vevő. Mint mondta, jellemző volt az elmúlt egy-két évben, hogy az építkezések során folyamatosan emelték az árakat a beruházók, mostanra azonban ezek olyan szintre kerültek, melyeken nincs rájuk kereslet.

 Nincs ez másként a Duna másik oldalán sem: a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós szakmai vezetője, Nagy Csaba elmondta, hogy az újépítésű lakások piacán nagyjából ugyanaz a helyzet tapasztalható, mint a használt lakásoknál, azaz a 60 millió forintnál olcsóbb újépítésű lakások könnyen elkelnek, viszont az ennél drágábbak többnyire piacon maradnak, vagy csak hosszabb kifutási idővel értékesíthetők. 

Észak-Pesten 700-750 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vevők - jelezte a  Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Akadnak közöttük kisebb és nagyobb projektek, de a 6-12 lakásos beruházások esetében ugyanolyan árakkal lehet találkozni, mint a nagyoknál - tette hozzá, azt is megjegyezve, hogy itt ugyanúgy érzékelhető a megtorpanás, mint a használt ingatlanoknál. 

Ha feljebb, az agglomerációban nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy leginkább ikerházak és családi házak épülnek például Dunakeszin, míg társasházból csak néhányat találunk elszórtan, többek között a Városközpontban és a Malomárok lakóparkban. Ezek átlagos négyzetméterára 550-650 ezer forint között alakul, az ikerházakat 300-400 négyzetméteres telekrésszel 60-75 millió forintért lehet megvásárolni, a családi házakat pedig 500-700 négyzetméteres telekkel 80-90 millióért - tette hozzá Balla Frigyes.

 A budapesti belváros felé közeledve ugyanakkor egy kicsit más kép rajzolódik ki: ott összeérnek a használt és az újépítésű lakások árai, de persze mindkettőé magasan jár. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, hogy a kerületben óriási a kínálat újépítésű lakásokból, miközben a használt lakások és az újépítésűek ára között nincs lényeges különbség.

 Az újépítésű lakások ára 750 ezer forintnál kezdődik, igaz, 4,2 millió forintos négyzetméterárakkal is találkozhattunk. Lehet válogatni már elkészült projektek lakásaiból is, viszont ezeknél elsősorban a legkisebb, egyszobás, illetve a nagyobb ingatlanok maradtak egyelőre eladatlanul, tehát 70-80 négyzetméter felettiek, penthouse-ok, duplexek, melyeket jellemzően 100 millió forint feletti árakon kínálnak.

 Annak, hogy piacon maradtak elkészült új építésű ingatlanok, oka lehet, hogy mára a befektetők teljesen eltűntek - tette hozzá Tóth Viktória, aki azt is megjegyezte, hogy az újépítésűeknél nem igazán tudják kihasználni a vevők a CSOK-nyújtotta lehetőségeket, mert az elérhető összeg messze elmarad attól, amennyibe a XIII. kerületben egy megfelelő paraméterekkel rendelkező lakás kerül.

 Ami pedig a jövőt illeti, Krausz Gábor szerint a mostani projektekből az utolsó lakások várhatóan 2021-re átadásra kerülnek, de az már nem látszik, hogy újabb, nagyobb beruházásokba is belevágnának a fejlesztők. Nem lehet ugyanis tudni, hogy a megnövekedett ÁFA, a dráguló kivitelezési költségek és a magas telekárak mellett mennyire lesznek piacképesek az újépítésű lakások.

 

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását