2024. március 29. - Auguszta

Munkakörnyezet egy multinacionális nagyvállalatnál

A nagyipari termelés zavartalan biztosítása érdekében immár nemcsak az informatikai cégeknél jelent előnyt az álláspályázó számára, ha magas szintet képvisel a munkakörnyezet, hanem valamennyi, jelentős munkaerőt képviselő nagyüzemi cégnél ugyancsak presztízsnövelő, ily módon munkaerő csalogató hatással bír.
2020. január 29. szerda 10:22 - HírExtra

 Az ember jelleméből adódóan munkavégzéskor részben az elégséges mozgásteret, ám sokkal inkább a többi külső tényező által előidézett ingereket tartja fontosnak. Sok munkáltató tette már fel a kérdést, mégis milyen módon valósíthatjuk meg a dolgozók által is kedvezőnek tartott munkakörnyezetet?

Ahhoz, hogy egzaktul kifejthessük a fenti kérdést fontos máris megjegyeznünk, hogy egy összetett rendszerrel állunk szemben, mely sikeres rendszernek az alapja főként a munkavállaló visszacsatolásában rejlik. Munkakörülmények alatt egyrészt a tényleges munkavégzés ellátására fenntartott helyiségek folyamatos szellőztetésére, változatlan hőmérsékletére, azok optimális megvilágítására és akusztikájára, másrészről a munkaeszközök és a munkaterület minél ergonomikusabb kialakítását kell értenünk. 

Ezek, valamint a munkavédelmi előírásoknak megfelelő biztonságtechnikai elemeknek a felszereltségével biztosíthatjuk a fizikai és szellemi egészséget hátrányosan nem befolyásoló környezet kialakítását. Több, e témában érdekelt, segítő szándékú weboldalon olvashatjuk, hogy az Y generáció megjelenésével, egyúttal a munkafolyamatok megítélése is jelentős változásokon ment keresztül.

Való igaz, hogy a gyártósornál foglalkoztatott, végzettséget általában nem igénylő betanított dolgozók esetében sem hanyagolhatjuk a környezet kialakításának súlyosságát, így az egyoldalú munkafolyamatok minél produktívabb ellátásához néhol még a háttérzene engedélyezésével is komoly teljesítménynövelő hatást tapasztalhatunk. Érthető tehát, miért kiemelten fontos, hogy örömét lelje a dolgozó feladatában, hiszen a megbecsültség érzéséhez általában precíz, továbbá szakmailag értékes munka párosul.

Egészséges munkakörnyezet a multinacionális nagyvállalatoknál

Mivel e több telephellyel rendelkező vállalati forma egyes országokban nem képes domináns helyi piaci szerepkört kialakítani, ennek ellenére mégis biztos és hosszú távú munkalehetőséget kínálnak, ugyanis képesek a többi telephely között elosztani az esetleges veszteségeket. Részben ennek köszönhető a „multik” állandósított tekintélye, amihez nem utolsó sorban nagyfokú lojalitást várnak el a munkavállalótól. 

Bizalmunk megadása, elégedettségünk kinyilvánítása természetesen nem alaptalan, hiszen már az álláshirdetéseket is eleve béren felüli juttatással, fizetett étkezéssel, esetleg utazási költségekkel teszik közzé, mely állást természetesen európai szabványokon nyugvó csarnokban és gépekkel végezhetjük. Bár főként többműszakos munkarendben bonyolítják le betanított jellegű foglalkoztatásunk, viszont egy néhány pontból álló munkaszabályzat betartása mellett valamennyien egységes bánásmódban részesülünk, ettől független adott az előrelépési lehetőség, kitartó munkával akár műszakvezetővé is kinevezhetnek. 

Országos szinten sorra települnek be a több nemzethez tartozó, rendszerint külföldi érdekeltségű nagyvállalatok, melyek akár a 100 km-es távolságban levő településekről is invitálják az újdonsült munkaerőt. E hirdetésekben többnyire a kellemes dolgozói közérzet is terítékre kerül. Köztudott, minél kiterjedtebb piaci kapcsolattal rendelkező vállalatoknál foglalkoztatnak, azzal arányosan számíthatunk magasabb bérezésre. A töretlen növekményt hivatott érzékeltetni ugyanakkor a KSH idősoros elemzése is, melyben az ezredfordulótól egész a 2017-es évig bezárólag felmérték az ország ipari telephelyeinek termelésre eső értékeit. 

Olybá tűnik, majd minden régióban folyamatos növekedésnek lehetünk tanúi, külön kiemelendő Pest-megye, melynek ipari termelésből származó összértéke, bár nagyrégiót tekintve alig negyede az Alföldnek, mindazonáltal indexe meghaladta az utóbbinak a felét. A főváros térségében tehát akad munkalehetőség bőven, ezt támasztja alá Budapest álláskereső portálja is, ahol csaknem 300 betanításhoz köthető pozícióval szembesülhetünk, bővebben a hivatkozáson tájékozódhat, ez azonban a feltöltött hirdetéseknek kevesebb, mint tizedét adja, ami annyit tesz, hogy mindazok, akik álláskeresésre adják a fejüket, más ágazatban is bőséggel válogathatnak. Az európai nemzetállamokban elhelyezkedő nagyvállalatok humánus munkakörnyezetének kialakítására, annak javítása céljából létrejött Európai Alapítvány (Eurofound) számos szakértői tanácsadást lát el a munkavállalók biztonságának és egészségének megőrzése érdekében. (Ebben többek között kitérnek az egyenlő bánásmódnak a biztosíthatóságára).

A munkahely egészségvédelmi szempontjait tekintve újonnan már a színek és illatok dolgozókra kifejtett pozitív, vagy negatív hatásait is sorra veszik, ugyanis ha a munkáltatók ezekre is külön figyelmet fordítanak, úgy ezzel is egységesen növelhetik az alkalmazottak teljesítményét.

 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását