2024. március 19. - József, Bánk

Tények és történetek nyomában

Egy megfelelő módon felépített beszéd fő ismérve, hogy emlékezetes, átadja a szükséges üzenetet, adatokat, szórakoztat és nem utolsó sorban hat az érzelmekre. Hogy miért fontosak mindezek?
2020. január 15. szerda 15:06 - HírExtra

Mi a meggyőzőbb?

Egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy egy jó történet könnyen kényszerítheti az embert arra, hogy valamit tegyen vagy épp ne tegyen. Pont ezért kell nagyon óvatosan bánni ezekkel, mivel egy ilyen eset képes erőteljes változást létrehozni az ember gondolkodásában, felfogásában, sőt akár egész hit rendszerében. 

Miért alakult ez így?

A különböző történetek minden esetben érzelmeket váltanak ki az emberekből. Onnan tudhatjuk, hogy egy elbeszélés jó-e, hogy létrehoz-e érzelmi kötődést a szituációval, karakterekkel kapcsolatban. Hiszen mennyivel könnyebb megjegyezni néhány adatot, ha azok ügyesen bele vannak szőve egy sztoriba, mint ha csak szárazon a nyakunkba zúdítja valaki. Tehát kijelenthetjük, hogy a megfelelően összerakott és előadott történetek mindenképp érzelmeket generálnak. 

A leginkább az általuk lefestett képek, események azok, amik igazán fontossá és maradandóvá teszik őket a hallgatóság szemében. Mivel a legtöbb ember sokkal előbb tudja felidézni egy kép által keltett érzést, vagy épp egy érzéshez generált képet, mintsem hosszú adatsorokat, így a történetek elmondása minden esetben jó választás lehet. 

Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk szem elől veszni Arisztotelész tanítását, amiben meghatározta az ideális előadás összetevőit:

- Az előadó személye, viselkedés, hitelessége (ethos)

- A közönséghez való érzelmi kapcsolódás (pathos)

- Végül pedig a logikus érvelés, amivel alá lehet támasztani az elmondottakat (logos)

Ha szeretnél jó előadóvá válni, jelentkezz képzésre Dr Prezinél!

Legyen mindig egyensúly

Mint az élet minden területén, itt is létfontosságú a megfelelő egyensúly kialakítása. Ez azt jelenti, hogy egyik alkotóelem se menjen a másik rovására, mert akkor elveszhet a beszéd igazi lényege, mondanivalója. Míg a történeteket nem igazán tudjuk túlzásba vinni, addig a száraz tények folyamatos, monoton adagolása könnyen egy üveges tekintetű, elkalandozó hallgatósághoz vezet.

Bár manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tények, ettől függetlenül nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy önmagukban nehezen megjegyezhetőek a többség számára. 

Tehát nem túlzás azt mondani, hogy az arany középút ebben az esetben is a célravezető, hiszen a tények alapvetően szükségesek egy előadás létrejöttéhez, de önmagukban unalmasak és nehezen kezelhetőek. A történetek teszik színessé és mindenki által megfoghatóvá, ami által könnyen felidézhető és tartalmas emlékként rögzülnek. Ennél több pedig nem is kell ahhoz, hogy sikeresen átadhassuk az előadásunk üzenetét.

Ahhoz, hogy kellően meggyőző lehess, mindenképp emlékezetesnek kell lenned. Hiszen ha nem emlékeznek, akkor veszve az egész előadás értelme és feladata.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását