2024. március 19. - József, Bánk

Mit kell tudni a reflux betegségről?

A reflux sokak életét keseríti meg, ugyanis a leggyakoribb emésztési problémák közé tartozik. A betegség számos kellemetlen tünettel jár, hiszen lényegében a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe. Ez irritálja a beteg torkát, aki gyomorégést, szédülést, émelygést is tapasztalhat.
2020. január 15. szerda 18:40 - HírExtra

Kialakulásának oka, hogy a normális nyelőcső működés megszűnik, és az itt található izomgyűrű a hasi nyomás következtében kinyílik. Ezért tud visszajutni a gyomortartalom. Kialakulásának kockázatát növeli az ülő életmód, a dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás, a rendszertelen táplálkozás és bizonyos gyógyszerek szedése.

A reflux tünetei

A reflux betegség a jellegzetes tüneteiről ismerhető fel. Ha rendszeresen tapasztalunk gyomorégést, fokozódó nyálelválasztást, hasi fájdalmakat, csuklást és köhögést, maró, égő érzést a nyelőcsőben, akkor gyakran ez a betegség állhat a háttérben. A panaszok általában fekvő helyzetben jönnek elő, ezért az éjszaka folyamán akár az alvás minőségét is befolyásolhatja.

A reflux szakszerű kezelést igényel, ennek hiányában a beteg nem fog tudni megszabadulni a kellemetlen problémáktól. További súlyos következmény lehet a nyelőcső gyulladása, a nyelőcső szűkület, az ún. Barrett-nyelőcső és a daganatos megbetegedések. 

Az orvosi segítség fontossága

Amennyiben refluxra gyanakszik, érdemes minél előbb gasztroenterológus szakorvost felkeresni. A CMC Déli Klinika komplex gasztroenterológiai központjában gyors és teljes körű diagnosztikával, többek között különböző endoszkópos vizsgálatokkal is segítik a pácienseket abban, hogy minél előbb megkaphassák a megfelelő kezelést. Az időben elkezdett személyre szabott kezeléssel pedig megelőzhető a szövődmények illetve a további súlyos betegségek kialakulása. 

Ön is tehet a tünetek csökkentéséért

Refluxos betegeknél szükséges diétát bevezetni, mivel bizonyos élelmiszerek fogyasztása még jobban felerősíti a panaszokat. A túlságosan zsíros, olajos vagy sós ételek, a kalciumban gazdag élelmiszerek, a szénsavas üdítőitalok, a csokoládé és a kávé fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. 

Néhány étellel viszont mérsékelheti a kellemetlen tüneteket. Ezek közé tartoznak a fehérjedús élelmiszerek, a probiotikus ételek, a rostban gazdag táplálékok, a tojás és bizonyos gyümölcsök. 

A megfelelő orvosi kezelés mellett nagyon fontos az életmód megváltoztatása is, mint például a rendszeres testmozgás vagy a normál, egészséges testsúly fenntartása.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását