2024. május 19. - Ivó, Milán

Irtják a szúnyogot a Dunakanyarban

Készül a Dunakanyar szúnyoglárva-tenyészhelyeinek térképe , ezen eligazító alapján az idén először már az EU-előírás szerint környezetbarát biológiai szúnyogirtást is végezhetnek az adott területen - közölte Sáringer Tamás kedden az MTI-vel.
2008. május 13. kedd 17:12 - Hírextra
A szúnyogirtást előkészítő Pannónia Központ gázmestere elmondta, hogy a biológiai védekezést egy izraeli tudós által kifejlesztett módszerrel, a Bacillus thuringiensis segítségével végzik, amely a pocsolyákban tenyésző szúnyoglárvák tápcsatornáját támadja meg, és megakadályozza kifejlődésüket. Így elmarad a bebábozódás és a szúnyog kikelése, anélkül, hogy más élőlényt veszélyeztetne ez a kórokozó - tette hozzá.

A szúnyogról tudni kell, hogy tojásait a holtágak sekély vizébe, tocsogókba rakja le, és így négyzetméterenként akár több százezer lárva is tenyészik ezeken a helyeken. Legtöbb ilyen vizes hely Dunakeszi mellett, a szentendrei Pap-szigeten és Vác mellett található.

Az idén egyelőre nem tudni, hogy mikor kell pontosan indítani a védekezést, a prognózis szerint azonban valószínűleg május végén, június elején kerül erre sor. A szakember szerint 2008-ban közepes szúnyograjzással lehet számolni. A védekezés akkor indul, amikor az önkéntes szúnyogszámlálók összesítése szerint óránként 40 vérszívó száll a Duna-parton ülő kiválasztott meztelen felső testére. Jelenleg csupán 5-6 szúnyogcsípéssel kell számolni - utalt rá a szakember.

Egyébként az országban összesen 49 szúnyogfajt tartanak számon, s közülük csupán néhány csípi meg az embert. A vérre a nőstényszúnyognak azért van szüksége, mert e fehérjében gazdag táplálék szükséges a tojások kifejlődéséhez. Főként az Aedes vexans nevű faj csípi meg az embert, a többi legfeljebb kellemetlen hangjával kergeti őrületbe az alvászavarral küszködőket. Olyan hasznos szúnyog is van - mint főként a Balaton mellett röpködő árvaszúnyog, amely az iszapba rakja lárváit, s kikelve, elrepülve magával viszi a talajban felhalmozott káros anyagokat, ezáltal tisztítja az iszapot - hívta fel figyelmet Sáringer Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását