2024. április 19. - Emma

Az oroszok Líbiában is rendet akarnak

Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére hétfőn Moszkvában a líbiai polgárháborúban szemben álló felek - közölte hétfő reggel az orosz média.
2020. január 13. hétfő 09:00 - HírExtra

 

    A híradások szerint Halífa Haftar tábornok, az ország parlamentje oldalán álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka éjszaka már az orosz fővárosba érkezett. Sajtóértesülések szerint oda várják Fájez esz-Szarrádzsot, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnökét is.

    Lev Gyenygov, a líbiai ügyekben eljáró orosz kapcsolattartó csoport vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: még nem dőlt el, hogy a líbiai felek egymással is tárgyalnak-e, de annyi már bizonyos, hogy külön-külön megbeszélést folytatnak majd az orosz vezetés képviselőivel és a Moszkvába érkezett magas rangú török küldöttséggel.

    Korábbi bejelentés szerint Moszkvában hétfőn a líbiai tűzszünetről szándékozik tárgyalni Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, valamint a két ország védelmi tárcájának vezetője, Szergej Sojgu és Hulusi Akar. A líbiai válság kulcsszereplőinek megjelenése az orosz fővárosban új fejlemény a nyilvánosság számára.

    Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai felszólítása nyomán.

    A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. 

Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

    Líbia, Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi fegyveres csoportok uralják, vagy igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását