2021. április 14. - Tibor

Véres háború zajlik a török fronton

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a török hadsereg által felügyelt északkelet-szíriai Rász el-Ájn várostól nyugatra fekvő Tell-Hálef faluban. A detonációban 17 ember meghalt, legkevesebb 20-an megsebesültek - közölte kedden a török védelmi minisztérium a hivatalos Twitter-fiókján.
2019. november 27. szerda 10:19 - HírExtra

 

    A tárca a merényletért a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát tette felelőssé, amelyet terrorszervezetként kezel, és amely ellen október 9-én hadműveletet indított a térségben. Ankara szerint az YPG a Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért küzdő szakadár fegyveres csoport, a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szövetségese.

    A török minisztérium szűkszavú bejegyzésben úgy fogalmazott: "a PKK/YPG terrorszervezet, amely kegyetlenségben nem marad el az Iszlám Államtól, tovább folytatja ártatlan civilek ellen végrehajtott autóba rejtett pokolgépes merényleteit az Eufrátesz folyótól keletre". A szövegben egy helyen gyerekgyilkosnak is nevezték az YPG-t.

    A határ menti Rász el-Ájnban heves harcok zajlottak, miután a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én offenzívát indított Északkelet-Szíriában az YPG ellen. A várost jelenleg a török csapatok ellenőrzik.

    Az összecsapásoknak az október 17-én született török-amerikai és az október 22-én aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás vetett véget, amelynek következtében az YPG - moszkvai tájékoztatás szerint - visszavonult a török határ mellől. A szíriai felkelők oldalán álló Ankara és a damaszkuszi kormányt támogató Moszkva között létrejött egyezség alapján a határövezeti zónában török és orosz alakulatok közös járőrözést kezdtek. A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.

    Recep Tayyip Erdogan török elnök október végén leszögezte: Törökország fenntartja a jogot a hadműveletek újrakezdésére, ha az YPG nem vonul ki teljesen a határ mentén található területekről.

    A mostani már a sokadik hasonló támadás volt a térségben a török hadművelet kezdete óta, és egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként. A szintén török fennhatóság alatt álló Tell-Abjad határvárosában és környékén például, amely mintegy 120 kilométerre nyugatra található Rász el-Ájntól, november eleje óta három autóba rejtett pokolgép is robbant. Csak az ottani incidensekben 30-nál több ember vesztette életét.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását