2020. augusztus 11. - Zsuzsanna, Tiborc

Újabb gázkonfliktus Ukrajna és Oroszország között?

Időzavarba kerültek Moszkva és Kijev között az orosz gáz tranzitjáról és közvetlen szállításáról folytatott tárgyalások - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.
2019. november 27. szerda 11:34 - HírExtra

    "Üzleti ajánlatok cseréje folyik. Összeállítottuk és átadtuk az ukrán félnek javaslatainkat. Időzavarban vagyunk, kevés az idő. A Naftohaznak létre kell hoznia új szerkezetét, és végre kell hajtania minden szükséges eljárást, emellett (a gázvezetéken) előre le kell foglalni a szükséges mennyiséget" - nyilatkozott Peszkov.

    A szóvivő nem bocsátkozott a tárgyalások részleteibe, de azt hangoztatta, hogy ugyan van még, de egyre fogy az idő.

    Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója kedden azt mondta, az ukrán gáztranzitról szóló megállapodást az akadályozza, hogy Ukrajnában  még nem hoztak létre egy igazolt gázszállító szolgáltatót. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gáztranzit kapacitásainak lefoglalásához időre van szükség.

    Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Kijev kezdeményezésére telefonon beszélt egymással, mert az orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról - és a közvetlen orosz földgázszállítás felújításáról is - a jelenlegi megállapodás december 31-én lejár.

        Putyin szerdán magához rendelte Millert és Alekszandr Novak energiaügyi minisztert a helyzet megvitatására. A Gazprom-vezér elmondta, hogy már elküldött Kijevbe egy hivatalos javaslatot egy új tranzitszerződés megkötéséről, vagy a jelenlegi meghosszabbításáról és egy, az Ukrajnába való szállításról szóló megállapodás aláírásáról.

        Miller a megbeszélést követően a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva rámutatott, hogy Ukrajna most éppen áttér az európai szabályozásra, amivel kapcsolatban problémák merültek fel. Az új szabályok értelmében az országban létre kell hozni egy új, független, igazolt gázszállító szolgáltatót. A Gazprom vezérigazgatója szerint ez mindeddig nem történt meg.

    "Ezek természetesen technikai, de nagyon fontos problémák, amelyeket meg kell oldani, méghozzá minél előbb" - hangoztatta.

        Miller múlt hétfőn azt javasolta a Naftohaz ukrán vállalatnak, hogy vagy hosszabbítsák meg a jelenlegi szerződést, vagy kössenek meg egy újat egyéves időtartamra. Ennek feltételéül szabta, hogy a felek kölcsönösen mondjanak le az egymással szemben bíróságokon benyújtott anyagi követelésekről és hogy az ukrán monopóliumellenes bizottság vonja vissza a gazdasági verseny megsértése címén a Gazpromra  kirótt bírságot. A Naftohaz összesen 22 milliárd dollárt követel a Gazpromtól.

        Jurij Vitrenko, az ukrán partnervállalat, a Naftohaz vezetője hétfőn közölte, hogy ragaszkodik egy hosszú távú szerződésnek az európai szabályok szerinti megkötéséhez, úgy, ahogy azt a háromoldalú tárgyalásokon az Európai Bizottság javasolta. Mint mondta, az uniós szabályok bevezetése a menetrend szerint halad, és van még idő ezek alapján megkötni a megállapodást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását