2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kínának elege van a vámháborúból?

Peking részmegállapodást kíván kidolgozni Washingtonnal a két fél közötti kereskedelmi konfliktus megoldásának érdekében, de szükség esetén ellenlépésekre is kész - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken egy gazdasági fórumon.
2019. november 22. péntek 15:48 - HírExtra


 

    A kölcsönös tisztelet és egyenlőség jegyében kívánják kidolgozni a megállapodás első szakaszát - fogalmazott Hszi, hozzátéve: "amennyiben szükséges, vissza fogunk vágni, de mindvégig azon dolgoztunk, hogy elkerülhető legyen egy kereskedelmi háború." A mintegy 16 hónapja húzódó amerikai-kínai kereskedelmi háborúról elmondta: azt nem Peking kezdeményezte, és soha nem is akarta.


    Miután bizonytalanság alakult ki azt követően, hogy a Reuters brit hírügynökség a Fehér Házhoz közel álló forrásokra hivatkozva szerdán nyilvánosságra hozta: a részmegállapodás aláírása a jövő évre csúszhat át, a kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte: Kína hajlandó az Egyesült Államokkal közösen dolgozni azért, hogy a legfőbb aggodalmakat orvosolva sikerüljön megkötni a megállapodás első szakaszát.


    A Wall Street Journal amerikai lap pedig csütörtökön meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte: Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes a kereskedelmi tárgyalások következő fordulójára Pekingbe hívta Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyalót és Steven Mnuchin pénzügyminisztert. A lap értesülései szerint a kínai vezetés azt reméli, hogy az egyeztetést még az Egyesült Államokban a jövő csütörtökön kezdődő hálaadási szünet előtt megrendezhetik. Az amerikai tárgyalók hajlandóak személyesen tárgyalni, ám ahhoz kötik a következő forduló megtartását, hogy Kína hajlandóságot mutat-e ígéretet tenni a szellemi tulajdon védelmét, a kényszerített technológiai transzfert, és az amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését illetően.


    A kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat kínai részről a kezdetek óta vezető Liu Ho egy szerda esti vacsorán intézett beszédében szintén arról számolt be, hogy óvatos derűlátással tekint a részmegállapodás elé. A Bloomberg amerikai hírügynökség értesülése szerint Liu "nem teljesen érti" az amerikai követeléseket, de ennek ellenére hisz abban, hogy a megállapodás első szakasza tető alá hozható.


    Az Egyesült Államok és Kína azonban a kereskedelmi konfliktuson túl a hongkongi tüntetések kapcsán is diplomáciai szóváltásba keveredett, az amerikai képviselőház ugyanis helyi idő szerint szerda este megszavazott egy, a hongkongi tüntetőket támogató törvényjavaslatot, egy nappal azt követően, hogy azt a szenátus egyhangúlag elfogadta. Peking heves tiltakozását fejezte ki a törvényjavaslat ellen, amellyel szerinte Washington beavatkozik Kína és Hongkong belügyeibe.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását