2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A kerti világítás tervezése

Minden a tervezéssel kezdődik, ez a kerti világítás esetében sincs másképp. A világítási lehetőségek száma szinte zavarba ejtően széles, ezzel a megfelelő világítás kiválasztása sem egyszerűsödik le.
2019. november 15. péntek 19:23 - HírExtra
 
 A világítással kapcsolatos legfontosabb meghatározó annak az oka. Ugyanis teljesen más szempontokat kell figyelembe venni a dekorációs fények és a biztonságosságot növelő világítás kialakításához. Mindennek alapja a jó terv, ami pusztán észszerű döntések alapján átgondolt választásokat jelent.

Paraméterezés

Kültéri világítások mindegyikének rendelkezni kell a szükséges IP védelemmel. Ez egy nemzetközi védettség jelölés, amelyben számok utalnak a készülékház környezeti hatásokkal szembeni védettségére. Az első számjegy a szilárd anyagok, a második számjegy pedig a vízzel szembeni védelmet jelzi. Tehát részben a vízállóságot is mutatja, de a por és a szilárd anyagok elleni védelméről is biztosít. A magasabb számok értelemszerűen erősebb védelmi szintet takarnak. Kültéri lámpa megoldásoknak legalább IP44-es védelemmel felszereltnek kell lenniük.

A szemrevételezés az első lépés. A kültéri világítás kialakítása mindig a renoválást követő utolsó lépcsőfok. Nem érdemes azokat korábban kiválasztani és beszerezni, mert lehet, hogy a későbbi kialakításhoz már nem fognak illeszkedni. A felszerelések előtt érdemes naplemente után próbavilágítást tartani, hogy a tervek még korrigálhatóak legyenek, és a tökéletes esztétikai és praktikumi világítást hozhassuk létre.

Lámpavilág

A lámpafajták útvesztőjében könnyű elveszni. A külső megjelenés kapcsán mindenki követheti a saját stílusát, de aztán ott vannak még a működési jellemzők. A hagyományos megoldásokon és az újszerű LED-es kiviteleken kívül megjelentek a modernebb napelemes fényforrások.

Villanyszerelő közreműködése nem szükséges, csak arra kell ügyelni, hogy a lámpák napelem paneljei olyan pozícióba legyenek állítva, ahol a legtöbb napfény éri azokat. Ellentétben a hagyományos megoldásokkal, ezek a kivitelek nem igényelnek kábelezést, nem melegszenek és energiafogyasztásuk is kedvezőbb.

Világítási területek

Külterületen a biztonságosság jegyében elsődleges a közlekedők és járdák megvilágítása. Az utak jelzéséhez a földbe szúrható kivitelek állnak a rendelkezésünkre. Hangulatos és praktikus megoldást nyújtanak egyben. Az épületek megvilágítása esetében a kevesebb néha több elv az érvényes. A szórt fények nem ideálisak, inkább a halványabb, lágyabb fényűek alkalmasak. Ilyen például a surlófény. A kerti pihenőkre fordítsunk kiemelt figyelmet, hiszen ezek akár az esti órákban is használatban lehetnek, megfelelő világítás és hangulatvilágítás is szükséges arra a területre.

Ha még mindig nem érezzük elég fényesnek a kertünket, tovább haladhatunk a kertben található vizes területek és a dísznövények megvilágítása felé is. Végül a legszebben megvilágított kertet tudhatod a magadénak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását