2024. április 16. - Csongor

Stoptábla a genetikának: előzd meg a hajhullást!

Hajhullásról akkor beszélhetünk, ha naponta több mint 80-100 szál hajat veszítesz.
2019. október 20. vasárnap 12:34 - HírExtra

 
A hajhullásnak két típusa létezik: a foltos és a diffúz. Ez utóbbi alatt értjük a “hétköznapi” hajhullást, ugyanis az előbbi a panaszosok csupán 0,1 százalékát érinti és rendszerint komoly (például immunológiai) problémára, gyulladásra utal. Amennyiben ilyet tapasztalsz, mielőbb fordulj szakorvoshoz! 

A hétköznapi (diffúz) hajhullás a kor előrehaladtával jellemzően fokozódik, az azonban tévhit, hogy a hideg hajhullást eredményezhet, ugyanis hajhagymák nem fázhatnak meg akkor sem, ha télen nem viselünk sapkát.

A hajhullás három főbb oka:

1. Genetikai eredetű - ez esetben rendszerint csak mérsékelni lehet a tüneteket, gyógyítani nem
2. Hormonális (például változó kor)
3. Környezeti (stressz, vitaminok hiánya)

 

A hajhullás megelőzése

Ha markáns eredményt szeretnénk elérni, a hajhullást külsőleg és belsőleg egyaránt kezelni kell. Ezt egyrészt életmódváltással, táplálkozással és étrendkiegészítők, vitaminok szedésével érhetjük el. Másrészt pedig a külső ártó tényezőket kell kerülni.

Belső kezelés

A hajhullást nem érdemes önmagában kezelni, mivel szervezetünkben minden mindennel összefügg: a hajhullás talán csak egy jel, hogy valami nincsen rendben az egészségünkkel. A legjobb eredmény elérése érdekében törekedjünk az életmód változtatásra! Fogyasszunk kevesebb sót és fehérjét, illetve igyekezzünk minél több, a hajat tápláló anyagot természetes forrásból is bejuttatni a szervezetünkbe: a vas, a cink és a B-12 vitamin megtalálható a sovány húsokban, leveles zöldségekben, diófélékben, hüvelyesekben és a halakban. 

Ezt egészíthetjük ki különböző kapszulák szedésével:

● Vitaminok: A, B, E, F, H
● Tápanyagok, ásványi anyagok: béta-karotin, jód, vas, cink, folsav, szilícium

Külső kezelés

Külső kezelésként alkalmazzunk gyógysamponokat, pakolásokat, hajszeszeket, de ragaszkodjunk a gyógynövény tartalmú készítményekhez, melyek rendszerint a fejbőr vérének felpezsdítése révén hatnak.

 

Kerüljük a vegyszeres hajsampon használatát és a hajat igénybe vevő kezeléseket (dauer, gyakori hajfestés, hajvasalás), ne használjunk tűzforró levegőt hajszárításhoz. Eredményesen serkenthető még a hajhagymák körüli mikrokeringés, ha hajmosás során alaposan átmasszírozzuk fejbőrünket.

A megelőzéshez tartozik, hogy figyeljünk oda hajunk ápolására a hajhullást fokozottan előidéző élethelyzetekben, például a terhesség után, stresszes időszakokban, fogyókúrát követően vagy ősszel és tavasszal. 

A hajunk is lehet a lelkünk tükre. A sok stressz, a lelki egyensúly elvesztése és még sok egyéb lelki probléma okozhat hajhullást. A stresszre és lelki bajokra a relaxáció (például jóga, masszázs) jelenthet gyógyírt. 

Hogyan fordítsam vissza a hajhullást?

A kezelés módját aszerint érdemes kiválasztani, hogy mi okozza a hajhullást. 

Minél hamarabb csípjük el a problémát, annál eredményesebb a kezelés és a megelőzés, vagyis ha már az első jeleknél “akcióba lépsz”, sokkal hatékonyabban csökkentheted a hajhullás mértékét. 

A hormonális eredetű hajhullás a változókor velejárója, ha súlyos, orvos írhat fel hormonterápiát. Genetikai okok esetén hatásos lehet különböző szépészeti és kozmetikai kezeléseket alkalmazni. Ilyen például helyi vérbőséget okozó anyagok bőrbe való fecskendezése, amit orvos végez. Mivel ez gyógyulást nem eredményez, ezért rendszeresen el kell végeztetni a hatás fenntartásához. Egyéb speciális módszerként működhet a lézeres kezelés, ami a szőrtüszőkben fellépő gyulladások ellen bizonyult valóban hatékonynak. 

Ha semmi más nem segít, folyamodhatunk hajbeültetéshez is, ami tulajdonképpen már egy műtéti eljárás. A hajbeültetés célcsoportját rendszerint a kopaszodó férfiak jelentik. Kétféle módszert szoktak alkalmazni: egy egyiknél 1-2 cm-es bőrcsíkot távolítanak el és ültetnek a kopaszodó területre, míg a másiknál szőrtüsző csoportokat (több hajszál egység) vesznek ki és helyeznek át. A hajbeültetés egy lassabb folyamat, mivel a műtét után néhány héttel a hajszálak kihullanak és a hajhagymák regenerálódása nagyjából 3 hónapig tart, az új hajszálak növekedése csak ekkor indul meg. Ezután a haj havonta körülbelül 1 cm-t fog nőni, így a végső eredmény 8-12 hónap múlva mutatkozik meg.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását