2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Víz: az éltető forrás

Éltető erőforrás a víz címmel látható a Nemzeti Fotótár kiállítása öt nagyvárosban: Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen. A tematikus válogatást az MTVA a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódva mutatja be október közepétől.
2019. október 14. hétfő 14:23 - HírExtra
 
Répászky Lipót, az MTVA Archívumának osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a fotókiállítás célja, hogy megmutassák a fotótárban fellelhető, jól dokumentált vizuális kincseket és ezen keresztül felhívják a figyelmet a víz központi szerepére az életünkben.

Elmondta: a kiállítások megnyitóit október 16. és 20. között tartják és október 31-ig mind az öt helyszínen megtekinthető a tárlat, amelynek központi eleme a víz.

Elmondta: a válogatás digitálisan is elérhető, az archivum.mtva.hu, vagy a nemzetifototar.hu oldalon.

Kiemelte: a Nemzeti Fotótár egyedülálló gyűjteménye mintegy 13 millió negatívot számlál, amelyből jelenleg 260 ezret digitalizáltak, és tettek elérhetővé az archivum.mtva.hu oldalon. A digitalizálás folyamatosan zajlik, céljuk, hogy mind nagyobb számban tegyék hozzáférhetővé és kereshetővé az elmúlt csaknem másfél évszázad sajtófotóit.

Mint mondta, a gyűjtemény első fényképe az 1890-es évek elején született. Az azóta történt események - legyenek azok településtörténeti, gazdasági vagy kulturális jellegűek - lenyomata jó eséllyel megtalálható a fotótárban, tehát vizuális keresztmetszetet kapunk egy hosszú és izgalmas időszakról.

Az év kiemelt eseménye a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit), ahol a szakemberek a klímatudatosság jegyében a politikai, gazdasági, tudományos és egyéb szempontok szerint keresnek megoldást a vízválság megelőzésére.

Hozzátette: a fotótár képeinek segítségével ezt a célt szeretnék támogatni azáltal, hogy a problémára irányítják a figyelmet, ezért állították össze a tematikus válogatást, amelynek középpontjában az áll, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme létezésünknek a víz.

Kiemelte: az archívumban nagy mennyiségben találhatóak olyan negatívok, amelyek bemutatják, hogy Magyarország hogyan viszonyult a vízhez az elmúlt 50-100 évben: a mezőgazdaságban, a mindennapi életben, háború alatt, szórakozás közben és az élet különböző területein hogyan használjuk a vizet.

"A Nemzeti Fotótár kiváló lehetőséget ad arra, hogy ezeket képeken is megnézzük és ráismerhessünk a víz központi szerepére" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az öt nagyvárosban nemcsak egy általános kiállítást rendeznek, hanem az egyes helyszíneken a saját környezetükből is megismerhetik az ott élők, hogyan is változott a víz szerepe.

Répászky Lipót elmondta: a kiállításon látható, a vizet központi elemként bemutató képek jellemzően az 1950-es évektől készültek. A tárlat 16 kétoldalas paravánból épül fel, oldalanként két képpel. Számos fotót párba állítva mutatnak be, például hasonló eseményt feldolgozó 1959-es és 2019-es kép egymás mellett látható, a múlt és a jelen találkozik az MTI fotóin. A tematika az archív képpárokra épül, megjelennek a vízhez kapcsolódó tevékenységek, kulturális események, a fürdők, a mezőgazdaság, a természet, az állatok, valamint a vizek szennyezése és a vízválság.

A fotók készítése között több évtized telt el, de egy-egy pillanat erejéig megmutatják a korábbi idők atmoszféráját, technológiai, gazdasági fejlettségét, vagy éppen ízlésvilágát. A kor és a helyszínek változóak, de egy valami állandó: a víz, mint életszükséglet, erő és örömforrás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását