2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jönnek a csődök a világgazdaságban

Tíz év óta először számít a csődök számának növekedésére az Atradius. A hitelbiztosító globális elemzése szerint az idén 2,8 százalékkal, 2020-ban pedig további 1,2 százalékkal lesz több csőd a világgazdaságban, mint az idén.
2019. szeptember 27. péntek 08:35 - HírExtra
  A gazdaság növekedésének lassuló üteme, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi hatásai miatt Észak-Amerika jár a legrosszabbul. Az elemzők úgy becsülik, hogy Nyugat-Európában részben a Brexit és az olasz politikai bizonytalanságok következtében 2,7 százalékkal nő majd a csődök száma, de a vámháború is visszaveti az európai GDP növekedését, ami hat a csődök számára is.

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint a 2008-as pénzügyi válság óta először nő a csődök száma a világgazdaságban. Főleg a kereskedelmi bizonytalanságok és alacsonyabb befektetési hajlandóság miatt a globális GDP növekedése 2,6 százalékra lassul az idén, ez pedig növeli a pénzügyi kockázatokat.

Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója szerint a vizsgált európai országok közül az Egyesült Királyságban várható a legtöbb csőd, ahol folytatódott a tavalyi tendencia, és egyre több vállalat fejezte be a működését. - „Itt 8,9 százalékos növekedésről beszélünk az év első félévében, ráadásul a Brexit körüli káosz lehetetlenné teszi a font talpra állását, fenntartja az inflációt és akadályozza a vállalatok stabil működését” – mondta az országigazgató, aki szerint a legnagyobb kockázatot a megállapodás nélküli kilépés jelenti, és ahogy közeledik az október 31-i határidő, úgy tűnik egyre kevésbé valószínűnek, hogy sikerül elkerülni Nagy-Britannia kizuhanását az Európai Unióból. „Becsléseink szerint az év végéig újabb 10 százalékkal, jövőre pedig további 5 százalékkal nő majd a csődök száma a szigetországban” – húzta alá Vanek Balázs.

A hitelbiztosító elemzői azt várják, hogy az eurózóna egészében 1,2 százalékkal lesz majd több csőd, mint tavaly, ezzel hat év óta először nő a csődök száma az egységes valutaövezetben. Nem segít a helyzeten az sem, hogy az eurózónában a GDP alig 0,2 százalékkal bővült a második negyedévben, a gyártóipart a gyenge külső kereslet sújtja, emellett a belső fogyasztás növekedése is lassul.
Forrás: avantgarde
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását