2024. március 28. - Gedeon, Johanna

5 veszély az otthonunkban

Az otthonunk a nyugalom szigete – legalább is legtöbben ezt gondolják. Azonban sajnos otthon sem mindig érezhetjük magunkat biztonságban: vannak olyan apró veszélyforrások, amelyekről nem is hinnénk, hogy negatív hatással lehetnek családunk egészségére.
2019. május 15. szerda 11:29 - HírExtra
 Összegyűjtöttük 5 olyan veszélyforrást, melyekre érdemes odafigyelni és adunk néhány tippet arra vonatkozóan is, hogy hogyan gondoskodhatunk lakásunk és családunk épségéről.

Jó illat, káros hatásokkal


A lakásunk illatosítására gyakran használunk légfrissítőket, azonban nem mindegy, hogy milyen összetevőket tartalmaznak a megvásárolt illatosítók. Egy korábbi kutatás szerint abban az esetben, ha egyszerre túl nagy mennyiségben vagy túl kicsi és nem szellőztetett helyiségben fújunk etilén alapú glikol-étereket és/vagy terpéneket tartalmazó légfrissítőből a levegőbe, azok mérgező kombinációjú elegyet képezhetnek, amelyek negatív hatással lehetnek szervezetünkre.

TIPP: Használjunk természetes illatosítókat, vagy mesterséges légfrissítő használata esetén szellőztessünk, hogy ne legyen túl magas az anyag koncentrációja otthonunk zárt terében.

A fogkrém is csak rendeltetésszerűen hasznos

Nem véletlenül szerepel a fogkrémekre írva, hogy lenyelés esetén keressük fel orvosunkat, hiszen ebben az esetben gyomor - és bélpanaszunk is lehet. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb fogkrém fluoridot is tartalmaz, amely akár görcsöket, légzési nehézségeket és egyéb félelmetes panaszokat is okozhat lenyelve, különösen a fiatal szervezetben.

TIPP: A jó hír az, hogy ha nem nyeljük le a fogkrémet, akkor semmi bajunk nem lehet. Csak tegyünk arról, hogy ezzel mindenki tisztában legyen a családban!

Veszélyes ólomfesték - a letűnt korok maradványa

Szerencsére az újabb lakásokat már nem érinti a probléma, de azoknak, akik régebbi épületben élnek, nem árt leellenőrizni, hogy esetleg ólomfestékkel festették-e eredetileg otthonuk falát. Elég, hogy az izgága háziállatunk felkaparja a falon a régi réteget és máris veszélynek vagyunk kitéve. Hiszen az 1978-ban betiltott ólomfesték számos egészségügyi problémát okozhat az emésztészavartól a memóriazavaron át akár vese- és idegrendszeri károsodásig.

TIPP: Amennyiben ólomfestéket észlelünk otthon, kérjük profi festő segítségét, hogy teljesen visszakaparja és újra lefesse a falat, vagy megfelelő festékkel, tapétával fedje be biztonságosan a veszélyes réteget.

Tavasztól őszig támad az atka

A háziporatka felelős az egyik legbosszantóbb szezonális betegség, az allergia kialakulásáért, pontosabban nem is a háziporatka, hanem annak mikroszkopikus méretű ürüléke az, amely bántja a szervezetünket. Ennek az allergiának részben megegyeznek a tünetei a pollenallergia bosszantó hatásaival, de kiegészülhet akár asztmás rohammal és kiütésekkel is.

TIPP: Tartsuk tisztán azokat a területeket, ahol az atkák megbújhatnak, legyen szó az ágyneműnkről, a függönyökről, szőnyegjeinkről vagy a bútoraink kárpitjáról. 

Nem mindegy, mennyit bír a hosszabbító

Míg önmagában a hosszabbító használata nem jár semmilyen veszéllyel, ha rosszul használjuk, akár tüzet is okozhatunk vele. Sokan nem ismerik a hosszabbítókábelek feszültségkapacitását és sokkal több elemet csatlakoztatnak hozzá, mint amennyit a vezeték biztonságosan tudna kezelni. Ha mindez szőnyeg vagy bútor mellett történik, akkor akár lángra is lobbanhat az otthonunk.

TIPP: Nézzünk utána, hogy az általunk használt hosszabbító mire képes és alakítsuk hozzá a lakásunk áramellátását!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását