2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A kutyák dackorszaka

Nem látnak, nem hallanak, nem érzékelnek, kezdetben teljes mértékben anyjukra vannak utalva. Mégis, az első hat hónapban egy szuperintenzív fejlődést élnek meg, elsajátítva a létezéshez szükséges biológiai és szociális tudáskészletet, miközben átesnek még egy – a gyerekekéhez hasonló – dackorszakon is.
2019. május 13. hétfő 16:40 - HírExtra
 Tudósok analizálták az első fél év tudásvágyát, amelyet A kiskutyák titkai című dokumentumsorozatban mutatnak be. Íme a Viasat Nature csatorna műsorából néhány érdekesség, amit érdemes tudni a kutyakölykökről!

Világszerte több mint négyszáz kutyafajt tartanak számon. A kölykök édesek, esetlenségükben is imádnivalók, ám érdemes nem csupán mini változatként tekinteni rájuk. Ezt tették az utóbbi években elismert tudósok, azaz komolyabban szemügyre vették azt a hihetetlen fejlődési sebességet, amely az első pár hónapban zajlik.

Kiderült, hogy ebben az időszakban gyakorlatilag egy biológiai csoda történik: egy vak, süket, önmaga testhőmérsékletét szabályozni képtelen és tehetetlen teremtményből szinte egyik pillanatról a másikra egy kifejlett egyed lesz, hibátlan érzékszervi képeségekkel és magasszintű intelligenciával. De ekkor fejlődik ki az állatvilágban egyedülálló kötelékük is az emberekkel.

A fejlődési tempó lépései:


Születési súlyukat 12 nap alatt duplázzák meg (az újszülött gyermekeknek ugyanez 3 hónapig tart)

2. hetükben már kinyitják szemüket, kúsznak és megismerik a körülöttük tevékenykedő embereket

1 hónapos korukban tejfogaik növekedésnek indulnak (a 2. hónapra ki is bújik mind), rendesen hallanak, stabilan járnak, játszanak mire elérik a 2 hónapos kort, szaglási képességük megtízszerezi az emberét, harapdálva játszanak testvéreikkel, ezzel pedig elsajátítanak egy kulcsfontosságú készséget: a harapásgátlást (így tudják majd behatárolni, milyen erősséggel haraphatnak fájdalom nélkül)

4 hónaposan, rengeteg tanulás és fejlődés közepette elérkeznek a dackorszakhoz is: megpróbálják uralni territóriumukat, modortalanok, dominálni szeretnének és úgy tűnik, hogy minden eddig tanult trükköt elfelejtenek – ez az időszak azonban sokkal hamarabb véget ér, mint a gyerekeknél

6 hónapos korukra már akár ivaréretté is válnak
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását