2022. július 2. - Ottó

Szinte alig van munkanélküliség Csehországban

Márciusban három százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban, februárban ez a mutató 3,2 százalékos volt - közölte a cseh munkaügyi hivatal hétfőn Prágában.
2019. április 8. hétfő 11:05 - HírExtra
 

Állás nélkül 227 ezer ember volt nyilvántartva, ami 1997 óta a legalacsonyabb márciusi szám. Ugyanakkor a szabad munkahelyek száma 340 ezerre emelkedett. Tavaly márciusban a munkanélküliség 3,5 százalékos volt.

A csehországi munkanélküliség csökkenéséhez alapvetően az járul hozzá, hogy kezdenek beindulni a szezonális munkák. Márciusban mintegy 49 ezren kerültek ki a munkanélküliek nyilvántartásából, mert állást találtak maguknak az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban vagy a turizmusban - mutatott rá a hivatal.

A legalacsonyabb munkanélküliségét már hagyományosan Prágában mutatják ki, márciusban ez 1,9 százalékos volt. A legrosszabb a helyzet szintén hagyományosan a Morvasziléziai és az Ústecky régiókban, ahol márciusban egyaránt 4,6 százalékos volt a munkanélküliség.

Egy szabad munkahelyre jelenleg 0,7 munkanélküli esik. Katerina Sadílková, a cseh munkaügyi hivatal vezérigazgatója szerint a következő hónapokban a munkanélküliségi ráta további csökkenése várható.

A hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek átlagos életkora 43,2 év és döntően alacsony vagy középiskolai képesítéssel rendelkeznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását