2019. július 17. - Endre, Elek

Elnézést kért a szenátor az antiszemtita megjegyzésért

Ilhan Omar, frissen megválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő bocsánatot kért hétfőn, miután pártjának vezetői antiszemita szóhasználatként ítélték el azt a kijelentését, hogy az amerikai politikusok Izrael melletti kiállása kampányadományokra vezethető vissza.
2019. február 13. szerda 08:15 - HírExtra
 

A szomáliai születésű demokrata párti politikus - aki 1995-ben menekültként érkezett az Egyesült Államokba - vasárnap éjjel Twitter-oldalán arról írt, hogy amerikai törvényhozók azért támogatják Izraelt, mert adományokat kapnak az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijától, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű szervezettől.

A politikus bejegyzése a kongresszus mindkét pártjában felháborodást keltett, és Nancy Pelosi demokrata párti házelnök közleményben szólította fel őt bocsánatkérésre.

"Omar képviselőnő antiszemita szóhasználata és előítéletes vádaskodása Izrael támogatóiról mélyen sértő. Elítéljük e megjegyzéseket és azonnali bocsánatkérésre szólítjuk fel Omar képviselőnőt" - olvasható a közleményben, amelyet Nancy Pelosin kívül Steny Hoyer, a képviselőház demokrata párti frakcióvezetője és Jim Clyburn, a demokrata frakció második embere is aláírt.

A minnesotai képviselőnő hétfőn délután közleményben kért bocsánatot, de kitartott amellett, hogy szerinte az AIPAC és más lobbiszervezetek politikai szerepvállalása "problematikus".

"Az antiszemitizmus létező dolog, és hálás vagyok zsidó szövetségeseknek és kollégáknak, akik megtanítják nekem az antiszemita megjegyzések fájdalmas történetét. (...) Mindig készeknek kell lennünk hátralépni és átgondolni a bírálatokat, ahogyan én is elvárom az emberektől, hogy meghallják, amikor mások engem támadnak az identitásom miatt. Ez az, amiért egyértelműen bocsánatot kérek" - olvasható Ilhan Omar közleményében.

Hozzátette azonban: "Ezzel egyidejűleg újból kijelentem, hogy problematikus a lobbik szerepe politikai életünkben, legyen szó az AIPAC-ról, az Országos Fegyverszövetségről vagy a fosszilis energiát szorgalmazó lobbiról. Túl hosszú ideje tart már ez, és muszáj foglalkoznunk vele."

Nem ez az első alkalom, hogy Ilhan Omar mentegetőzni kényszerült Twitter-bejegyzése miatt.

A múlt hónapban azért kért bocsánatot, mert a mikroblogon azt írta: "Izrael hipnotizálta a világot, Allah ébressze meg az embereket és segítsen nekik, hogy lássák Izrael ördögi cselekedeteit."

Januárban pedig a Yahoo! Newsnak adott interjújában Izraelt az iráni teokratikus államhoz hasonlította.

Donald Trump amerikai elnök kedden délután lemondásra szólította fel a képviselőnőt. "Szerintem le kell mondania a kongresszusi tagságáról, de a képviselőház külügyi bizottságából mindenképpen távoznia kell" - fogalmazott az elnök újságíróknak. Hozzátette, hogy Ilhan Omar bocsánatkérése szerinte "sántított".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását