2020. augusztus 8. - László

Szép nyereség a Deutsche Banknál

Négy év óta először nyereségesen működött a legnagyobb németországi kereskedelmi bank, a Deutsche Bank tavaly, jóllehet a negyedik negyedévet a vártnál nagyobb veszteséggel zárta.
2019. február 2. szombat 11:39 - HírExtra
 

Pénteken közzétett gyorsjelentése szerint a Deutsche Bank (DB) október-decemberben 5 milliárd 575 millió euró, az egy évvel korábbinál 2,34 százalékkal alacsonyabb bevétel mellett 319 millió euró adózás előtti veszteséget ért el. Egy évvel korábban 1,4 milliárd euróra rúgott ez a veszteség.
A pénzintézet nettó vesztesége 409 millió euróra süllyedt a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 2,42 milliárd euróról. A Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők kisebb, 268 millió euró veszteséget vártak.

Az egy részvényre jutó hígított veszteség 20 eurócentre rúgott a negyedik negyedévben, míg egy évvel korábban 1,15 eurót tett ki.

A DB három fő üzletágából kettőnek is csökkentek a bevételei a negyedik negyedévben. A befektetési banki üzletág forgalma 5 százalékkal, 2,59 milliárd euróra csökkent. Ezen belül a kötvények és devizák forgalma 23 százalékkal esett vissza, 786 millió euróra. A vagyonkezelő üzletág bevétele 17 százalékkal 514 millió euróra mérséklődött. A lakossági banki üzletág forgalma viszont 6 százalékkal 2,5 milliárd euróra nőtt.

A tavalyi év egészét tekintve a Deutsche Bank nettó bevételei 2017-hez képest 4,3 százalékkal 25 milliárd 316 euróra estek, az adózás előtti nyereség viszont 103 millió euróval 1,33 milliárd euróra nőtt. A pénzintézet 341 millió euró nyereséget termelt 2018-ban, szemben az előző évi 735 millió eurós veszteséggel. A részvényesekre jutó nyereség tavaly 267 millió euró lett, míg 2017-ben 751 millió euró volt a veszteség.

A DB 2014 óta először tudta nyereséggel zárni az évet. Az igazgatótanács részvényenként 11 eurócentes osztalék kifizetését javasolja a 2018-as év után.

A pénzintézet elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) 13,6 százalékon állt december végén, némileg romlott az egy évvel korábbi 14,0 százalékhoz képest.

Az új vezetés igyekszik talpra állítani a bankot, de számos akadályba ütközött, kezdve attól, hogy pénzmosás gyanújába keveredett a bank, elbukott stressz teszteken és hitelminősítők rontották befektetői besorolását. Az áprilisban hivatalba lépett Christian Sewing vezérigazgató radikális, az alkalmazottak számát hétezer fővel csökkentő átszervezési programot indított el.

A Deutsche Bank részvényeinek árfolyama kevesebb mint felére csökkent tavaly a frankfurti tőzsdén. Bár decemberben elindult felfelé az árfolyam, a csütörtöki záróár 47,46 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Péntek délelőtt 0,66 százalékos mínuszban, 7,695 eurón forogtak a részvények Frankfurtban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását