2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A venezuelai Nicolás Maduro elnök megbuktatás a Trump-kormányzat csupán első lépése Latin-Amerika átrajzolására - írta csütörtöki elemzésében a The Wall Street Journal című lap.
2019. február 1. péntek 07:07 - HírExtra
 

A Trump-adminisztráció távlati célja, hogy nagyobb befolyásra tegyen szert Kubában és megakadályozza Oroszország, Irán és Kína térnyerését a térségben - állítja a lap meg nem nevezett kormányzati tisztségviselők információira alapozva.

Az elemzés kifejti: a jelenlegi amerikai kormányzat tisztségviselőinek nagy része régóta úgy tartja, hogy nem Nicolás Maduro vagy elődje Hugo Chavez jelentett nemzetbiztonsági veszélyt, hanem Kuba. Feltevésük alátámasztásához e tisztségviselők a kubai hírszerzés amerikai tevékenységét idézik, és azokat a kubai erőfeszítéseket említik, amelyek az Amerika-ellenes érzelmek erősítését célozzák Latin-Amerika országaiban.

"A cél az, hogy elvágják a Venezuelát Kubához kötő szálakat és mindkét országban megbuktassák a rezsimet" - fogalmaz a The Wall Street Journal. E megállapítását a lap abból szűrte le, hogy az amerikai kormány érzékelhetően vissza akarja fordítani az előző amerikai elnök, Barack Obama idején az amerikai-kubai viszonyban tapasztalt látványos javulást. Az Obama-kormányzat enyhített a Kuba-ellenes szankciókon és Kuba pedig lehetővé tette amerikai vállalatoknak a kubai beruházásokat - emlékeztet a lap.

Az amerikai kormányzat térséggel kapcsolatos politikájának alakulását - a The Wall Street Journal szerint - az elmúlt két évben a Kubával szemben rendkívül kritikus politikusok egyre nagyobb mértékű előtérbe kerülése jelzi. A lap megemlíti a kiváló venezuelai kapcsolatokkal is rendelkező Marco Rubio republikánus szenátor és Mario Diaz-Balart, szintén republikánus képviselő minden korábbinál nagyobb szerepvállalását, valamint Mauricio Claver-Carone tanácsadó szerepét a nemzetbiztonsági tanácsban. A korábban újságíróként is dolgozó jogász Claver-Carone egész életét a kubai Castro-rendszer megbuktatásának szentelte.

Venezuela és Kuba után az amerikai kormányzat várhatóan Nicaraguát veszi célba - írja a tekintélyes amerikai lap. Emlékeztet rá: a(külügyminisztérium) több alkalommal is figyelmeztetett a közép-amerikai ország egyre inkább önkényuralminak tartott rendszerére, a kormányzati elnyomásra és erőszakra. A lap idézi John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót is, aki egy tavaly novemberi beszédében így fogalmazott: "az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a hármas bukást: Havannában, Caracasban és Managuában". Bolton a három országot "a zsarnokság trojkájának" nevezte és azt mondta, "a trojka össze fog omlani".

Az amerikai kormányzat a beszéd elhangzásának napján léptetett életbe szankciókat Venezuela és Kuba ellen.

A The Wall Street Journal elemzése felhívta a figyelmet a kibontakozó stratégia veszélyeire is. Úgy vélte: nagy kockázatokkal jár, ha Venezuelában Juan Guaidónak nem sikerül átvennie a hatalmas Nicolás Madurótól és Washingtonnak nem sikerül elvágnia a Caracast és Havannát összekötő szálakat. A válság mélyülhet és ebbe az Egyesült Államok is "beragadhat" - állapította meg az elemzés. A kudarc megerősítheti a térségben Oroszország, Irán és Kína szerepét - olvasható az elemzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását