2024. március 29. - Auguszta

Mi van az észak-koreai atomfegyverekkel?

Észak-Koreának részletesen fel kell tárnia nukleáris és rakétabázisainak lelőhelyeit, hogy felszámolásuk ellenőrizhető legyen - hangsúlyozta Stephen Biegun, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja csütörtökön a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott előadásában.
2019. február 1. péntek 09:56 - HírExtra
 

A külügyminisztérium által is nyilvánosságra hozott beszédében Biegun leszögezte, hogy az amerikai kormányzat megállapodásra törekszik Phenjannal, és ennek érdekében kész arra, hogy "Észak-Koreával egyidejű és párhuzamos lépéseket" tegyen. Konkrét lépésekről azonban a különmegbízott nem ejtett szót.

Biegun hangsúlyozta azt is: az atomfegyver-mentesítés nem történhet meg anélkül, hogy Észak-Korea ne egyezne bele, hogy leszerelési szakértők ellenőrizzék atomfegyver- és rakétakészletei megsemmisítését. Az Egyesült Államok ugyanis csakis ellenőrizhető leszerelés esetén hajlandó a megállapodásra - fűzte hozzá.

A nukleáris és rakétabázisok lelőhelyeinek pontos megjelölése és az esetleges leszerelés ellenőrzése sarkalatos kérdése az amerikai-észak-koreai egyeztetéseknek. Phenjan mindeddig elutasította ezt, és engedményei fejében azt támasztotta feltételül, hogy Washington előbb enyhítsen a szankciókon. Az amerikai kormányzat azonban kitart amellett, hogy a szankciók a teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésig érvényben maradnak.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban újságírókkal közölte: a jövő héten jelenti be az újabb amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínét. "Ők nagyon akarják ezt a találkozót" - fogalmazott Trump az észak-koreai tárgyalópartnerekre utalva, és kiemelte, hogy kormányzata "fantasztikus előrehaladást" ért el az észak-koreai nukleáris ambíciók visszafogásában.

Az amerikai hírszerzés vezetőinek keddi szenátusi meghallgatásán Dan Coats, a hírszerzés valamennyi szervezetét tömörítő Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője azt mondta a törvényhozóknak: a rendelkezésre álló információk szerint Észak-Korea "valószínűleg nem adja fel" nukleáris fegyverzete egészét. Coats leszögezte: az ázsiai ország vezetői az atomfegyverzetet rendszerük túlélése zálogának tartják.

Hasonlóképpen nyilatkozott Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is. Haspel azt fejtegette, hogy az észak-koreai kormányzat "elkötelezett a hosszú hatótávolságú, nukleáris töltetű ballisztikus rakéták kifejlesztése mellett".

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Ázsiába küldte munkatársai egy csoportját a február végére tervezett csúcstalálkozó előkészítésére. A tárcavezető azonban nem közölte a várható helyszínt. Az amerikai sajtóban felmerült Thaiföld, Szingapúr és Vietnam is, de Vietnam a múlt héten cáfolta az erről szóló információkat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását