2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Az Európai Bizottság folytatja a vészhelyzeti felkészülést arra az esetre, ha a brit parlament elutasítja az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló szerződést és inkább a rendezetlen kiválás mellett dönt - közölte szerdán a brüsszeli testület egyik magas rangú tagja.
2018. december 6. csütörtök 07:02 - HírExtra
 

"Látnunk kell, hogy milyen eredménnyel zárul az ügy a londoni parlamentben. Megállapodásra készülünk, megegyeztünk a brit kormánnyal és gondoskodtunk arról, hogy ez a szerződés végrehajtható is legyen. Ezzel párhuzamosan azonban készenléti terveket is kidolgoztunk" - jelentette ki sajtóértekezletén Valdis Dombrovskis euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök.

A brit parlament alsóháza jövő kedden szavaz a kormány és az Európai Unió által elért Brexit-megállapodásról, azonban szakértők szerint az egyezmény elfogadása a jelenlegi erőviszonyok alapján egyelőre teljesen valószínűtlennek tűnik.

A szigetország kilépésének feltételrendszeréről több mint másfél éven át tartó, rendkívül bonyolult, sokszor kilátástalannak tűnő tárgyalások után sikerült végül megállapodni november végén. A felek megerősítették, hogy ez a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodás, és kizárták az újratárgyalás lehetőségét.

Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők eközben arról számoltak be, hogy amennyiben Londonban mindössze kis szavazatkülönbséggel utasítják el majd a szerződést, akkor az EU megpróbálhat segíteni az esetleges második voksolás sikerre vitelében.

Például újabb dokumentumokban tisztáznák a megállapodás működését, de apróbb, "kozmetikai" változtatások is elképzelhetők a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerről szóló, már elfogadott politikai nyilatkozat szövegében, vagy több időt adhatnak Theresa May kormányfőnek.

Leszögezték ugyanakkor, hogy a kiválási megállapodáshoz már semmilyen formában nem nyúlnak hozzá, nem "nyitják ki Pandora szelencéjét".

Elemzők szerint sok múlik majd a várható elutasítást követő piaci reakciókon is. Ha a font komoly nyomás alá kerül, akkor nő az esélye annak, hogy a törvényhozás második próbálkozásra elfogadja a szerződést.

Mindazonáltal ha leszavazzák az egyezséget, akkor "Brexit-válságüléssé" alakulhat át az uniós vezetők jövő csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását