2024. március 29. - Auguszta

Új uniós költségvetés kell

Nem sikerült megállapodásra jutniuk határidőre az uniós társjogalkotó intézményeknek a jövő évi büdzséről, az Európai Bizottságnak így újabb költségvetési javaslatot kell beterjesztenie - jelentették be kedden Brüsszelben.
2018. november 20. kedd 12:13 - HírExtra
A határidő hétfőn éjfélkor járt le, a tagállami kormányok tanácsának és az Európai Parlamentnek addig kellett volna megegyezniük, de végül nem sikerült kompromisszumra jutniuk.

A bizottsági tervezet 166 milliárd euró kötelezettségvállalást és 149 milliárd euró tényleges kifizetést irányzott elő, ami 3 százalékkal nagyobb az ideinél. A bőkezűbb kiadási keretet indítványozó parlament ezzel szemben 166,34 milliárd eurót, illetve 149,3 milliárd eurót szeretett volna elérni, a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács viszont 164,1 milliárd eurót és 148,2 milliárd eurót.

A brüsszeli testületnek most új javaslatot kell kidolgoznia, amelyről az uniós intézmények között a következő hetekben újraindulhatnak a tárgyalások. A szakemberek szerint a tervezet bemutatása nem várható december előtt.

A Politico brüsszeli hírportálnak névtelenül nyilatkozó diplomaták közül többen az EP-t tették felelőssé az előző napi kudarcért, mondván, a testület képviselői egyszerűen felálltak a tárgyalóasztaltól, miközben a tanács hajlandó lett volna kompromisszumot kötni. A másik fél ezzel szemben épp a tanács hajthatatlanságát okolta.

Bennfentes források szerint az egyik fő vitás kérdés a Törökországban tartózkodó szíriai menekülteknek nyújtandó támogatások összege volt.

Az Európai Parlament emellett állítólag elutasította a munkahelyteremtési és növekedési programokra elkülönített összegek jelentős csökkentését, illetve növelni akarta az Erasmus program finanszírozását.

Hartwig Löger, az EU soros elnökségét adó Ausztria pénzügyminisztere sajnálatát fejezte ki, ugyanakkor közölte, bízik abban, hogy még év vége előtt sikerül tető alá hozni az egyezséget.

A költségvetés akkor tekinthető elfogadottnak, ha a két intézmény meg tud állapodni egymással, és azt mind a tanács, mind az EP azonos formában jóváhagyja. Amíg ez nem sikerül, addig jövőre csak az idei költségvetés egy tizenkettedét lehetne havonta kifizetni.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását