2024. március 19. - József, Bánk
Az őszi-téli időszak a tévézés és filmnézés főműsorideje: ilyenkor korábban sötétedik, és egyre vonzóbb hellyé válik a kanapénk. Fontos, hogy akkor is vigyázzunk a szemünk épségére és általában az egészségünkre, amikor egyetlen éjszaka alatt tervezzük ledarálni a kedvenc sorozatunk komplett évadait. Az LG Magyarország ezért összeszedett néhány hasznos tippet, hogy gondtalanul élvezhessük az otthon töltött tévézős estéket.
2018. november 13. kedd 08:00 - HírExtra

A tévézéshez nem kell teljes sötétség

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy hosszúra sikerült tévézős este után – főleg, ha előtte az egész napot is a számítógép monitora előtt töltöttük – szemeink szárazzá válnak, égni vagy viszketni kezdenek, látásunk elmosódottá válik, sőt, a fejünk is megfájdul. Ilyenkor legtöbbször arról van szó, hogy túlerőltettük szemeinket, holott a szemfáradtság viszonylag egyszerűen megelőzhető volna.

“Bár a moziban ahhoz szoktunk hozzá, hogy csak a vásznon pergő képek világítják be a termet, mégsem ajánlatos otthon teljes sötétségben tévézni, filmet nézni. A sötét környezet és a képernyő fényes négyszöge közötti kontraszt szemfárasztó hatású, ennek elkerülése érdekében használjunk a tévé közelében elhelyezett „hangulatvilágítást” – egy nem túl erős fényű izzót, vagy akár egy egyszerű ledszalagot” – javasolja Takács György, az LG szó-rakoztató elektronikai üzletágának termékspecialistája.

Ezzel a megoldással nem csak a szemünket kíméljük, de a filmek képei is kontrasztosabbnak tűnnek majd, hiszen a világosabb háttérhez képest a szürkék és a feketék is mélyebbeknek látszanak. Talán meglepő, de itt nem egy meghitt, sárgás színű hangulatfény a jó megoldás, hanem épp ellenkezőleg. Ahhoz, hogy színhelyesként lássuk a film képkockáit, kifejezetten hideg fényű, 6500 Kelvin színhőmérsékletű háttérvilágításra van szükség. Ez a színhőmérséklet ugyanis az a referenciaérték, amelyet a kijelzőgyártók és a tartalomgyártók egyaránt használnak.

Távolság és szünet

“Az is fontos, hogy megfelelő távolságból nézzük a tévét, valamint legyen bármilyen izgalmas is a film, bizonyos időközönként tartsunk szünetet” – tanácsolja az LG szakértője.

Sokféle ökölszabály látott napvilágot az elmúlt években arra vonatkozólag, mekkora is pontosan az ideális tévézési távolság. Ilyen például az az egyszerű képlet, amely szerint a képátlót kell beszorozni 2-2,5 körül értékkel, míg a kanadai optometristák szövetsége (Canadian Association of Optometrists, CAO) ennél nagyobb, a képernyőszélesség ötszörösének megfelelő távolságot javasol.

Szintén ez a szervezet tanácsolja azt, hogy ne csak a monitorhasználat, de a tévézés során is tartsuk be a 20-20-20-as – magyarul inkább 20-20-6-os – szabályt. Ez azt jelenti, hogy 20 percenként tartsunk 20 másodperces szünetet, amikor a képernyő helyett egy legalább 20 láb – 6 méter – távolságra lévő tárgyra fókuszálunk.

Óvakodjunk a kék fénytől

Nem kell ahhoz súlyos horrorfilmet vagy nyomasztó lélektani drámát néznünk éjszakába nyúlóan, hogy azután álmatlanul forgolódjunk és reggel kialvatlanul kászálódjunk ki az ágyból. Ennek egyik oka lehet, hogy a képernyőket általában megvilágító LED fényforrások által kibocsátott, szabad szemmel esetleg nem is érzékelhető kék fény csökkenti az álmosságért felelős hormon, a melatonin termelését, így megzavarhatja az alvás és ébrenlét ciklusának szabályozását. (Ebből a szempontból tehát mégis megfontolandó a hideg fehér fényű háttérvilágítás alkalmazása.)

A jó hír az, hogy a tévéképernyők jellemzően messze nem a legnagyobb fényerőn üzemelnek folyamatosan, továbbá a filmek – hacsak nem órákon keresztül nézünk pl. egy antarktiszi természetfilmet – a színskála széles spektrumát ölelik fel. Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb kék fény terheli tévézés közben a szemet annál, mint ha tableten vagy okostelefonon olvasnánk, böngésznénk.

“Ha mégis aggódnánk a túlzott kékfény-terhelés miatt, vegyük lejjebb a tévéképernyő fényerejét, állítsuk melegebbre a színhőmérsékletet, illetve ha új készülék vásárlása előtt állunk, fontoljuk meg egy OLED televízió beszerzését, hiszen az OLED fényforrások 72%-al kevesebb kék fényt bocsátanak ki, mint a hagyományos LED TV-k” – tanácsolja Takács György.
Forrás: Noguchi
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását