2021. március 3. - Kornélia

Magyar színpadi siker Franciaországban

Nagy sikerrel járta végig Franciaországot két magyar színdarabbal az elmúlt héten egy francia-magyar egyetemi színjátszó csoport - tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.
2018. október 15. hétfő 09:57 - HírExtra
 

A diákok Perényi Balázs és Sylvie Pascaut rendezők szakmai irányításával Arany János Toldi című dramatikus játékát, valamint Hamvai Kornél kortárs szerző Hóhérok hava című komédiáját adták elő Párizsban, Lille-ben, Aix-en-Provence-ban és Grenoble-ban.

Az Arany János Emlékbizottság által támogatott Toldi-felújítás elsősorban abban különbözött a tavalyi párizsi bemutatótól, hogy idén a különböző budapesti egyetemekről, illetve a Jean-Philippe Rameau Konzervatóriumból verbuvált diákszínészeknek sokkal több idejük volt próbálni, így jóval kiérleltebb, kétnyelvű produkcióval örvendeztethették meg a fővárosi és vidéki közönséget.

A Hamvai-darab francia nyelvű színpadra állításával Perényi Balázs kissé a helyi közönség történelmi érzékenységét is próbára tette, hiszen a komédia a "Nagy Francia Forradalom" eseményeinek görbe tükrét tartja nézői elé a longwyi hóhér párizsi kalandjainak bemutatásával. Az esetleges aggodalmak azonban feleslegesnek bizonyultak: a francia szereplők is nagy átéléssel és játékkedvvel formálták meg a vérzivataros napok szereplőinek figuráját, a közönség pedig valamennyi helyszínen vastapssal jutalmazta a produkciót - mondta Havasi János.

A szombaton este véget ért sikersorozat láttán az előadásokat szervező Párizsi Magyar Intézet partnereket keres az előadások esetleges magyarországi bemutatásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását