2024. március 29. - Auguszta

Kellemes nyereség a MFB-nél

A Magyar Fejlesztési Bank csoportjához tartozó Budapest Bank csoport idén az első félévben 9,2 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, hasonlóan az előző év azonos időszakáéhoz - közölte a Budapest Bank az MTI-vel hétfőn.
2018. szeptember 10. hétfő 11:18 - HírExtra
  

A bank az idén először készíti féléves pénzügyi beszámolóját a Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskészítési Szabványok (IFRS) szerint, korábban az MSZSZ (Magyar Számviteli Szabályok) szerint készült a mérleg, így a 2017. és a 2018. félévi adatok összevethetősége korlátos.

A közlemény szerint a csoport mérlegfőösszegét az erőteljes üzleti növekedés nyomán 18 százalékkal 1146 milliárd forintra növelte a tavalyi év azonos időszakához képest.

Kiemelik: a bankcsoport továbbra is kiegyensúlyozottan nyereséges volt 2018 első félévében. A nyereséget főként az új hitelkihelyezések - különösen a jelzáloghitelezés, személyi kölcsönök és vállalati hitelezés - növekedése, illetve az ennek nyomán növekvő hitelportfolió eredményezte, és pozitívan befolyásolta azt a folyamatosan javuló portfólióra képzett értékvesztés csökkenése is. Az eredményt továbbra is jelentősen befolyásolta a tartósan alacsony kamatkörnyezet.

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (709 milliárd forint) 18 százalékkal, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 28 százalékkal (808 milliárd forint) nőtt. A bankcsoport működési költségei a jelentős üzleti növekedés mellett is szinten maradtak 2018 első félévében, 19 milliárd forintot tettek ki, ami alig 1 százalékos változás.

A bank leszerződött vállalati hitelállománya (a mikrovállalatokkal együtt, lízing nélkül) 28 százalékkal, 652 milliárd forintra nőtt, a lízingállomány pedig 27 százalékkal, 113 milliárd forintra bővült.

A lakossági üzletág is kiemelkedően teljesített: 2018 első félévében az előző év azonos időszakához képest 51 százalékkal több személyi kölcsönt, 54 százalékkal több jelzáloghitelt, valamint 40 százalékkal több autóhitelt helyezett ki a bank - írták.

A Budapest Bank az első félévben 30 ezer új hitelkártyát bocsátott ki, és június végén a betéti kártyákkal együtt már több mint félmillió aktív kártyát kezelt. A bank a második félévben új kártyarendszert vezet be; ez a korábbi tulajdonosról, a GE-ről való leválás utolsó, legnagyobb szabású projektje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását