2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vissza a sötét középkorba: Templomok éjszakája

Különleges zenei koncertek, bibliaórák, a harangok, orgonák, oltárok bemutatása, sőt helyenként miseborkóstolók várnak mindazokra, akik pénteken a Templomok éjszakáján meglátogatják a programba bekapcsolódott templomokat, kápolnákat és más szentélyeket Csehországban.
2018. május 25. péntek 15:19 - HírExtra
 

A prágai érsekség közlése szerint az idén Csehországban mintegy másfélezer templom kapcsolódott be a Templomok éjszakájába. A bejelentett programok száma megközelíti a hétezret. A gyermekek számára a legtöbb helyen külön foglalkozásokat szerveztek.

A legnagyobb választék Prágában lesz, ahol pénteken késő este és éjjel több mint 300 templom és kápolna várja a látogatókat. A belépés minden programra ingyenes. A hradzsini Szent Vitus székesegyházban például Jaroslav Sveceny világhírű cseh hegedűművész ad koncertet, míg a Szent Cirill és Metód székesegyházban szakértők részvételével ikonkiállítást tartanak.

A dél-morvaországi Brnóban az éjszaka speciális villamos fog közlekedni, amelyen filmrendezők, színészek és püspökök beszélgetnek az utasokkal. A kelet-csehországi Hradec Královében egyebek között két biciklitúra lesz, amelyek keretében a résztvevők templomokat és más egyházi helyeket keresnek fel.

Csehország 2009-ben kapcsolódott be a Templomok Éjszakája európai rendezvénysorozatba. Míg az első évben csak 25 templom vett részt a programban, az utóbbi években már 1400-1500 templom. Az érdeklődés évről évre növekszik. Tavaly ebből az alkalomból mintegy 450 ezren látogattak el a templomokba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását