2023. november 29. - Taksony

Drogmaffia könyv Spanyolországban - botrány

Bíróság függesztette fel a galiciai drogmaffiáról szóló Farina című könyv értékesítését Spanyolországban, miután egy abban szereplő volt helyi polgármester pert indított jó hírnevének megsértése miatt.
2018. március 6. kedd 08:44 - HírExtra
 
José Alfredo Bea Gondar két alkalommal is feltűnik a könyvben, mint aki összejátszik a kábítószercsempészekkel.

Ezt egyébként a spanyol központi bíróság bizonyítottnak is látta az 1991-ben ellene indult eljárásban, ám a négyéves börtönbüntetéséről szóló ítéletet a spanyol legfelsőbb bíróság végül megsemmisítette formai hibákra hivatkozva.

A politikus a hetvenes évek végén, és a nyolcvanas évek elején összesen nyolc évig volt az óceánparti O Grove település polgármestere.

Galiciát abban az időben az Európába érkező drogszállítmányok egyik jelentős belépőpontjaként tartották számon. Politikusok, rendőrök, bírók, cégvezetők voltak a maffia zsebében.

Nacho Carretero újságíró erről az időszakról írt könyvet, amely 2015-ben jelent meg, eddig több mint 30 ezer példányt adtak el belőle. A történetből tévésorozat is készült, amelyet az elmúlt hetekben kezdett sugározni az egyik országos tévécsatorna.

A könyv terjesztésének leállítása - hacsak a kiadó fellebbezésének nem adnak helyt - addig tart, amíg ítélet nem születik a jó hírnév megsértése miatt indult perben.

A volt polgármester kártérítési követelése 500 ezer euró (157 millió forint).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását