2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Még mindig jól megy Európának

Kissé jobbnak bizonyult a vártnál, de csökkent februárban az előző havihoz képest az IHS Markit gazdaságkutató intézet euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), ami a teljesítménynövekedés ütemének a lassulását jelzi.
2018. március 1. csütörtök 12:25 - HírExtra
 
A BMI februári végleges 58,6 pontja a feldolgozóipari teljesítmény lendületes növekedését tükrözi ugyan, de kissé visszafogottabb ütemben a januárinál, amikor 59,6 ponton állt a mutató. A februári BMI előzetes értéke 58,5 pont volt és a piacok a végleges érték esetében is ennyire számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Februári értékével az euróövezeti feldolgozóipari BMI már az 56. hónapja tartózkodik az 50 pontos határ felett és meghaladja a mutató kalkulációjának a kezdete óta kialakult 51,8 pontos átlagot is.

Februárban Hollandia érte el a legmagasabb BMI értéket az euróövezetben 63,4 ponton, ami a felmérés történetének abszolút rekordja. A második legmagasabb Németország 60,6 pontja lett februárban, ami viszont négy hónapja a legalacsonyabb érték az ország esetében. Ausztria februári feldolgozóipari BMI-je 59,2 pontra, kilenc havi mélypontra csökkent, Olaszországé 56,8 ponton öt havi mélypontra csúszott le. Az írországi BMI 56,2 ponton négy havi mélypontot érintett. Görögország viszont 212 havi csúcsot ért el a februári 56,1 pontjával. A spanyol BMI 56,0 pontra, három havi csúcsra emelkedett, a francia viszont hat havi mélypontra csúszott le az elért 55,9 ponttal.

A legfrissebb adatok annak ellenére is az euróövezeti feldolgozóipar 18 éve legjobb felfutási szakaszát jelzik, hogy februárban már a második hónapja csökkent az előzőhöz képest a BMI értéke - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Kiemelte: az első negyedévi átlagos BMI így is a legmagasabb 2000 tavasza óta és alig marad el a tavalyi negyedik negyedévi rekordközeli értéktől.

Különösen a növekedés széles bázisa ad okot a bizakodásra, hiszen minden egyes vizsgált országban a teljesítmény lendületes emelkedéséről árulkodnak az adatok - mondta, kiemelve, hogy még Görögország is tizennyolc éve a legjobb teljesítményt tudta elérni.

Vannak azonban az elkövetkező hónapokban a növekedési ütem lassulására utaló jelek is - tette hozzá. Az exportmegrendelések növekedése 11 hónapja a leglassúbbnak bizonyult. A munkahelyteremtés üteme pedig amellett, hogy a felmérés 22 éves történetében a legmagasabbak között van, már szintén némi lassulást mutat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását