2019. április 20. - Tivadar

Emelkedéssel nyitottak az Európai tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken hétfőn, a New York-i és az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva.
2018. február 12. hétfő 10:28 - HírExtra
 
A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,96 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,41 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,79 százalékos pluszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,70 százalékos nyereségben indította a kereskedést.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a CNBC amerikai hírtelevíziónak vasárnapi adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "valahol 6 és 9 százalék közötti piaci korrekció" ment végbe a múlt héten az értéktőzsdéken. Lagarde szerint ez egy szerencsés korrekció volt. Piaci elemzők ugyancsak korrekciónak tekintik a részvénypiacok múlt heti jelentős visszaesését, hangsúlyozva, hogy gazdasági válság hiányában ez nem tekinthető irányváltásnak, a felfelé tartó trend megtörésének, csak az árfolyamok heves ingadozások által kísért csökkenésének.

Az eurót 1,2266 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel kilenc órakor, napi szinten 0,13 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A bitcoin árfolyama emelkedik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8494,16 dolláron, 5,25 százalékos nyereségben állt. Eddigi napi minimuma 8070,80 dollár, a maximuma pedig 8566,16 dollár volt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is emelkedik. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,88 százalékos nyereségben, 63,34 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 1,08 százalékos pluszban, 59,84 dolláron forgott kilenc óra után pár perccel.

A nyugat-európai tőzsdék az utóbbi évek legrosszabb hetét tudhatják maguk mögött, pénteken 1 százalékot meghaladó veszteségben ért véget a kereskedés. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,09 százalékkal, a frankfurti DAX-index 1,25 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,41 százalékkal esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,45 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,40 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,90 százalékkal csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását