2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nocsak: zöldül a filmgyártásunk

Az észak-amerikai és nyugat-európai filmipar többsége már évek óta környezetbarát módon készíti a filmeket, Magyarországon viszont még csak most kezdődött el ez a folyamat. I
2018. február 2. péntek 10:47 - HírExtra
 tthon az egyik legnagyobb hazai filmstúdió, a Korda Stúdió mutat példát zöldebb gyártásra: legújabb filmjüknél már egy kizárólag környezetbarát eszközöket használó catering céggel dolgoznak. Céljuk, hogy itthon is meghonosítsák az ökotudatos szemléletet a filmgyártásban.

Bár alig változtat a költségvetésen, mégis kevesen élnek környezetbarát megoldásokkal a hazai filmiparban. Ezzel megy szembe a Korda Stúdió, akik eddig csak saját gyártású reklámfilmes forgatásaikon, de most már a magyar koprodukcióban készülő Váltságdíj(Ransom2) című sorozat forgatásán is előírták catering partnerüknek, hogy kizárólag környezetbarát eszközöket használhat.

Míg egy átlagos forgatási napon egy stáb kb. ezer műanyag poharat, több száz evőeszközt és tányért használ el, amellyel több százezer darab nem újrahasznosítható szemetet termel, addig a Ransom2 forgatásán fokozott figyelmet fordítanak az újrahasznosításra. Minden evőeszköz fából, és 100 százalékban lebomló papírból vagy kukoricából készülő műanyagból van; külön figyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre; bio tisztítószereket használnak, és folyamatosan arra ösztönzik a stábtagokat, hogy próbáljanak többször használni egy-egy eszközt. A második évad gyártása során száznégy napot forgatnak Magyarországon, így például több mint százezer műanyag pohártól óvják meg a környezetet.

„Külföldön sok helyen szakmai előírás vagy elvárás az, hogy csökkenteni kell a gyártás ökológiai lábnyomát. Külön stábtag felel ezért, akinek az a feladata, hogy minden területen megtalálja a zöldebb megoldásokat, hulladékkezelési tervet készítsen, csökkentse pl. az utazások számát, számszerűsítse a produkció ökológiai lábnyomát, miközben edukálja a stábot is. Itthon viszont sokan nem mernek váltani, mert bonyolultnak tűnik, és tartanak attól, hogy nagyon drága lesz tőle a produkció. Mi most kis lépésben kezdtünk el haladni, de így máris sokkal kevesebb szemetet termelt a forgatás, a költségvonzata pedig kevesebb, mint 3 százalék volt.” - mondta el Kresméry Dániel, a Korda Stúdió gyártási és fejlesztési igazgatója, a Ransom2 ko-producere.

A Ransom2 cateringese, a Rolling Chefs és a producerek közösen tervezték meg a környezettudatosabb megoldásokat, és abban állapodtak meg, hogy a többletköltséget fele-fele arányban vállalják. Bár ez volt a stúdió első ilyen nagyméretű forgatása, a jövőben szeretnék a catering után ezt a gyártás más területeire is kiterjeszteni.

„Tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy első lépés. Számos területen lehetne még fejlődni, a transzporttól kezdve a díszletépítésen át. Itthon nemrég például a legismertebb magyar borforgalmazó cég kezdett el áttérni az elektromos kisteherautókra – ez számomra inspiráló példa. Remélem, hogy hamarosan a többi itthoni gyártó cég és filmstúdió is elkezd ezzel foglalkozni, lassan pedig az egész hazai filmipar elkezdi majd megreformálni magát.” – tette hozzá.
Forrás: Positive comm
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását